Dammat av nanobryggeriet, batch 19 är igång!

Nu var det på tiden att komma igång igen efter en stunds uppehåll. Jag har dammat av hemmabryggeriet och kokade idag ihop en höst steamer.

Sista batchen jag gjorde i våras blev ingen 10 tiopoängare, kan erkänna att de sista 3 gångerna har inte blivit som förväntat. Har jag kanske fått för bra självförtroende och mixtrat för mycket med recepten? Att brygga öl är lite som att baka och göra desserter. Om man har i några gram för mycket eller för lite så får det stora konsekvenser. Även koktider, temperaturer och hygien är väldigt viktigt.
Nu är i alla fall står min kommande batch och puttrar på spisen och hoppas på att om ca 6-7 veckor att en smakrik, fyllig men ändå lättsam öl står i min kyl och väntar på mig redo att avnjutas.
Jag bryr mig inte speciellt mycket om regler kring hur man ska brygga utan kör mitt race. Det ska ändå vara en rolig hobby där jag kan experimentera och som bonus får man oftast en riktigt bra öl.
Seriös och allvarligt det kan jag vara på jobbet där folk betalar för en produkten man skapar.

Humle sorterna jag använda mig av denna gång blev centennial, amarillo, saaz och styrian golding. Har förut använt amarillo och saaz i kombination och fått till riktig goda öl på det. Pilsnermalt dominerar denna batch men har till exempel också använt carapale malt för mer fyllighet. Jag har använt mig av enstegsmäskning (infusionsmäskning) i princip alla gånger, med en temperatur runt 67-70 grader. Koktiden på vörten kommer vara ca 35 min.

För att hålla en jämn temperatur vid mäskningen har jag byggt om en kylväska och modifierat den med ett filter och tappkran. En billig och enkel lösning om man som jag vill hålla det enkelt.

Sist jag gjorde en steamer hade jag ingen aning att det var en steamer jag gjorde och det var inte alls tänkt att det skulle bli det heller. På vintern kan jag som hemmabryggare passa på att utnyttja förrådets kalla temperatur till jäsning och lagring. Dock den vintern som jag försökte mig på min första lager så blev det en ”värmebölja” och höjde temperaturen med flera grader både inne i förrådet och utomhus.
Jag fullföljde ändå allt och resultatet blev faktiskt bra, den jäste då i temperatur på ca 15-17 grader om jag inte minns fel.

Hoppas på succé även denna gång, om ca 7 veckor vet jag resultatet. Återkommer med resultat vare sig det skiter sig totalt eller blir bra!
Nedan finns det bilder på bland annat den ombyggda kylväskan, malt, humle och redskap.

 

 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.