Tobias Andersson

TOBIAS ANDERSSON

Kock med hjärtat i Sörmland

Är född 1985 i stenbockens tecken. Från och med september 2023 finner ni mig på Äleby gård i Stallarholmen ute på vackra Selaön. En vilt och konferensanläggning där jag och min kollega driver köket under namnet Gårdshuset på Äleby.

Sedan 2005 har jag jobbat inom olika restaurangkök och efter en sommarsäsong på Gotland 2011 började jobba som kock på Edsbacka Bistro i Strängnäs som då var i Christer Lingströms ägo. År 2014 säljs bistron till ny regi, däribland jag. Från kock med nördigt matintresse till krögare, allt genom en tillfällighet. Mellan 2014–2023 drev jag Edsbacka Bistro Strängnäs efter egen filosofi.

Efter mer än 10 år på Edsbacka Bistro har det format mig som kock och yrkesmänniska. Då mitt ansvar var i hela verksamheten har jag även fått fler synsätt och har större förståelse för företagande och inte bara matlagning. Dock har jag alltid haft köket som utgångspunkt. Edsbacka Bistro kommer alltid ha en stor plats i mitt hjärta och vara betydande för mitt yrkesliv.

Det tog flera år samt mycket tid och energi men idag kan jag stoltsera med ett brett nätverk med lokala bönder, odlare och producenter och genom dem skapade jag något unikt i Strängnäs. Jag har jobbat efter en linje som jag själv trott på och kan stå för. Och som idag känns helt naturligt och som blev bistrons och mitt varumärke.

Idag har jag utvecklats från en vanlig kock till att driva ett företag med allt som krävs och innebär med livets utmaningar och daglig verksamhet. 2023 var även året då MatiFokus gick från hobby till företag och aktiebolag. MatiFokus.se startades som en blogg kort efter jag började driva Edsbacka bistro. Idag erbjuder jag konsulting och andra tjänster inom restaurangbranschen via MatiFokus Kock & Konsult Sörmland AB.

råvaror

Sedan 2018 sitter jag med i styrelsen i Sörmlands Matkluster är stolt över att kunna bidra med att främja den sörmländska maten, mer än bara från köket.

Jag inspireras av Sörmlands rikedom av natur och råvaror, vilket märks tydligt i mina menyer och rätter. En bra produkt eller råvara ska, för mig, inte enbart vara aptitligt för smaklökarna, utan den ska även vara hållbar i form av miljö, djurens välmående, utan onödiga läkemedel eller växtgifter i förebyggande syfte där den totala påverkan ska vara så liten som möjligt.

Och man får inte glömma bort personerna bakom råvaran och produktionen. Kontakten mellan producent och kock är en viktig del av lokal och ärlig mat. Min matlagning inte avancerad utan den handlar om eftertanke och omsorg.

Att besöka krogar i den övre klassen är något jag verkligen gillar. Helhetskonceptet är ofta oslagbart men ingen nivå jag själv eftersträvar. Däremot finns det mycket inspiration att hämta i form av arbetssätt, detaljer och smakkombinationer.

matifokus

Jag tycker om ärlig matlagning. Mat som skapas av riktiga råvaror, rätter som skapats med omtanke och omsorg, utan långa tillsatslistor. Det som kallas för kock och matlagning! Hur mycket kunskap man än besitter kan man alltid utvecklas och lära sig mer och det är det som är en av drivkrafterna och det roliga i min bransch.

Bloggen MatiFokus.se är en plats där det finns tillfälle att ventilera, skapa diskussioner, upplysa och skriva om det som berör, upplevelser och allt inom ens vardag som krögare och kock. Som en bonus finns några recept, tips och annat som kan ge inspiration för att bredda sina vyer inom mat och dryck.

Vi är en bransch som många tar förgivet och har ett stort avtryck i vårt samhälle men som många inte känner till bakom de stänga dörrarna. Det är en bransch med hatkärlek och något man lever för, en livsstil, där ens liv och vardag kretsar kring din verksamhet och yrke. Senaste årens händelser har rört om i grytan för branschen och är just nu under en stor förändring. En förändring inte många vet vart den är på väg.

Livet är en resa som aldrig tar slut och bjuder alltid på nya utmaningar och äventyr. Här en del av min resa!

Skriv upp dig på MatiFokus nyhetsbrev. Få det senaste om event, temamiddagar och annan intressant information.
Finns även på sociala medier Instagram , LinkedIn och Facebook

matifokus_loga

Lämna ett svar

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.