Tobias Andersson

TOBIAS ANDERSSON

Kock som driver restaurang

Är född 1985 i stenbockens tecken. Jag driver en kvarterskrog i en klassisk småstad. Min befattning är kökschef, kock, vaktmästare, diskare, platschef, mediaansvarig och allt annat som ingår i krögarlivet men min grundpelare är smånördig kock och det är även kock jag kallar mig och anser att jag är. Året 2014 fick bistron nya ägare efter Christer Lingström.

Att driva bistron har fått en att förstå och se saker ur andra synvinklar än när man endast var kock, saker och ting blir mer komplicerat och kräver mer tid en vad man egentligen har. Sedan vi tog över bistron har även den inre verksamheten ändrats och idag driver jag den själv och nya kunskaper om dryck och matsalsarbete har varit de senaste utmaningarna att behärska. Idag finns inget i verksamheten som jag inte har ”fingret i”. Det är ju förstås roligt men samtidigt sätter det mycket press, tid och energi i just det arbetssättet.

Sedan 2005 har jag jobbat inom olika restaurangkök och sensommaren 2011 började jobba som kock på Edsbacka Bistro i Strängnäs som då var i Christer Lingströms ägo. År 2014 säljs bistron till ny regi, däribland jag. Från kock med nördigt matintresse till krögare, allt genom en tillfällighet. Sedan 2014 driver jag alltså Edsbacka Bistro med min matfilosof med förkärlek till det som finns nära.

Det har tagit flera år men idag kan jag stoltsera med ett brett nätverk med lokala bönder och odlare och har genom dem skapat något unikt i Strängnäs. Jag har jobbat efter en linje som jag själv trott på och kan stå upp för, som idag känns helt naturligt och har blivit vårt varumärke.

Idag har jag utvecklats från en vanlig kock till att driva ett företag framåt med allt som krävs och innebär med utmaningar och daglig verksamhet. Från köket till matsalen, vaktmästare till kontorsadministration, dryckesprovning till inredare, jag är den som det behövs att jag är.

råvaror

Edsbacka Bistro är idag ett småskaligt företag där det alltid krävs ens egen närvaro. Att fortsätta föra namnet och varumärket Edsbacka vidare är inte en enkel match då namnet Edsbacka har sin historia, på gott och ont. Utöver bistron är jag delaktig i olika uppdrag för att främja den sörmländska maten och forma dess framtid som ett stolt matlän, vilket också är i linje med vad jag gör dagligen på restaurangen.

Jag inspireras av Sörmlands rikedom av natur och råvaror, vilket märks tydligt i mina menyer och rätter. En bra produkt eller råvara ska, för mig, inte enbart vara aptitligt för smaklökarna, utan den ska även vara hållbar i form av miljö, djurens välmående, inga onödiga läkemedel eller växtgifter i förebyggande syfte där den totala påverkan ska vara så liten som möjligt. Och man får inte glömma bort arbetarna, från jord till bord. Min matlagning inte avancerad utan det handlar om eftertanke och omsorg. Älskar att besöka stjärnkrogar och gillar helhetskonceptet men inget jag själv tycker om att laga men där finns mycket inspiration att hämta i form av arbetssätt, detaljer och smakkombinationer. Jag gillar ärlig matlagning. Mat som skapas av riktiga råvaror, rätter som skapats med omtanke och omsorg, utan långa tillsatslistor. Det som kallas för kock och matlagning! Hur mycket kunskap man än besitter kan man alltid utvecklas och lära sig mer, det är en av drivkraften och det roliga i min bransch.

Bloggen MatiFokus.se är en plats där det finns tillfälle att ventilera, skapa diskussioner, upplysa och skriva om det som berör, upplevelser och allt inom ens vardag som krögare och kock. Som en bonus finns några recept, tips och annat som kan ge inspiration för att bredda sina vyer inom mat och dryck.

Vi är en bransch som många tar förgivet och har ett stort avtryck i vårt samhälle men som många inte känner till bakom de stänga dörrarna. Det är en bransch med hatkärlek och något man lever för, en livsstil, där ens liv och vardag kretsar kring din verksamhet och yrke.

matifokus_loga

Lämna ett svar