Matigt och nyttigt bröd, enkelt att lyckas med.
Degen kan upplevas kladdig och bastant men det ska den vara. Receptet ger ca 12 bitar (beroende på hur du delar degen i plåten)
600 g mjölk (kall)
25 g färsk jäst
360 g Dinkelmjöl, Warbro kvarn
360 g Stenmalet rågmjöl, Warbro kvarn
100 g vetemjöl, Saltå kvarn
12 g havssalt
50 g rumstempererat smör
Dinkelflingor alt. havregryn till topping.
Blanda allt i degbunke. Kör med maskin tills degen blir smidig och börjar fastna på kroken. Kalljäs i kyl ca 12 tim.
Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme.
Olja in en plåt/långpanna. Fördela ut degen med fingrarna, toppat med dinkelflingor alt. havregryn.
Jäs ytterligare ca 2 tim.
Dela rutor med degskrapa (Tips! Olja in degskrapan lite lätt så fastnar inte degen på skrapan)
Baka i 225 c i ca 15 min. (ca 96c innertemperatur då vet man att brödet garanterat är färdig gräddat)