Tobias Andersson

TOBIAS ANDERSSON

Kock som driver restaurang i Strängnäs.

Logor Är född 1985 i stenbockens tecken. Jag driver Edsbacka Bistro i Strängnäs och är även kökschef, kock, vaktmästare, diskare, platschef och allt annat men min grundpelare är smånördig kock. Året 2014 fick bistron nya ägare efter Christer Lingström.

Att driva bistron har fått en att förstå och se saker ur andra synvinklar än när man endast var kock, saker och ting blir mer komplicerat och kräver mer tid en vad man egentligen har. Sedan vi tog över bistron har även den inre verksamheten ändrats och idag driver jag den själv och nya kunskaper om dryck och matsalsarbete har varit de senaste utmaningarna att behärska. Idag finns inget i verksamheten som jag inte har ”fingret i”. Det är ju förstås roligt men samtidigt sätter det mycket press, tid och energi i just det arbetssättet.

Ett småskaligt företag där det alltid krävs ens egen närvaro. Att fortsätta föra namnet och varumärket Edsbacka vidare är inte en enkel match då namnet Edsbacka har sin historia, på gott och ont.

Jag gick hotell och restaurangprogrammet på gymnasiet och har sedan dess utvecklat ett större och större intresse för mat. Som många andra inom detta yrke är jag en arbetsnarkoman och allmänt rastlös. Valet av yrke kom inte naturligt och var inget jag egentligen ville jobba med utan allt blev av en ren slump att jag fortsatte inom branschen. Efter ett par år vaknade jag upp och kände att det här är f*n grejen! Nu kan jag inte få nog. Den klassiska ”jag blev inspirerad av farmors mat och det fick mig att bilda mitt matintresse” historian stämmer inte alls in på mig.

Jag trivs bäst bland kastruller och stekpannor bakom kulisserna i hjärtat av restaurangen. Ser det som en självklarhet att jobba från grunden, använder råvaror efter säsong och gärna närproducerat om det finns att tillgå. Min matlagning är inte avancerad utan handlar om bra råvaror som har handskats med omsorg i ett vällagat utförande.

råvaror

Vi har otroligt bra producenter i Sörmland så varför inte använda oss av dem så mycket vi kan när vi har chansen. Tycker det är viktigt att lyfta fram de små producenterna och låta dem utvecklas och hjälpa till med den utvecklingen. Det är också en av anledningarna jag sitter med i styrelsegruppen för Sörmlands Matkluster, där bistron självklart är medlemmar.

Är gärna ute och träffar producenterna ute hos dem så jag får se hela kretsloppet, mycket eftersom respekten för råvaran, människorna och djuren ökar när man får se hela flödet. Att jobba på det här sättet skapar också en personlig relation till leverantörerna.

En bra produkt eller råvara ska inte enbart vara aptitligt för smaklökarna, utan den ska även vara hållbar i form av miljö, djurens välmående, inga onödiga läkemedel i förebyggande syfte ska användas med mera.

Att använda råvaror på detta sätt skapar mer variation och krav på dig som yrkesmänniska när man till exempel ska skriva menyer. Planering och framhållning är väldigt viktigt då råvarorna inte finns på stora lager och väntar på att skickas ut till kunden. Värna och stöd det som finns nära och hjälp till att skapa ett självständigt och starkt Sverige.

tobias anderssonMin matlagning inte avancerad utan det handlar om eftertanke och omsorg. Älskar att besöka stjärnkrogar och gillar helhets konceptet men inget jag själv tycker om att laga men där finns mycket inspiration att hämta i form av arbetssätt, detaljer och smakkombinationer.

Däremot kan det vara kul att variera sin matlagning och att man ibland gör något utanför sin vardag och bekvämlighetszon. Det främjar bland annat ens kreativitet.

Utmaningen och det som gör att man alltid strävar efter mer är att det alltid finns mer att lära oavsett hur mycket kunskap man besitter!

Bloggen MatiFokus är en chans att ventilera, skapa diskussioner, upplysa och skriva om det som berör, upplevelser och allt inom ”kockens vardag”. Som en bonus finns några recept, tips och annat som kan ge inspiration för att bredda sina vyer inom mat, dryck och restaurangbranschen.

matifokus

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.