Tobias Andersson

Vem är jag

Mitt namn är Tobias Andersson och mina sysslor är kock, kökschef och krögare.

edsbackabistro_str_4f1Är född 1985 i stenbockens tecken. Jag driver Edsbacka Bistro i Strängnäs och är även kökschef och kock. Året 2014 fick bistron nya ägare efter Christer Lingström. Två av oss jobbade åt Christer innan vi själva tog över verksamheten så det kändes tryggt och ta över en verksamhet där man har jobbat de senaste åren.

Jag gick hotell och restaurang linjen på gymnasiet och har sedan dess utvecklat ett större och större intresse för mat. Som många andra inom detta yrke är jag en arbetsnarkoman och allmänt rastlös. Valet av yrke kom inte naturligt och var inget jag egentligen ville jobba med utan allt blev av en ren slump att jag fortsatte inom branschen. Efter ett par år vaknade jag upp och kände att det här är fan grejen! Nu kan jag inte få nog av matlagandet.

– Min matlagning är inte avancerad utan handlar om bra råvaror som har handskats med omsorg. Mat utan krusiduller!

Jag trivs bäst bland kastruller och stekpannor bakom kulisserna i restaurangen. Ser det som en självklarhet att jobba från grunden, använder råvaror efter säsong och gärna närproducerat.
(låter klyschigt, jag vet, men det är verkligen inte standard i dagens restauranger)
Vi har otroligt mycket bra producenter i Sörmland så varför inte använda oss av de så mycket vi kan när vi har chansen. En bonus om råvarorna är ekologiska eller Krav-märkta men det viktigaste är en bra och jämn kvalité. Tycker är det viktigt att lyfta fram de små producenterna och låta dem utvecklas och hjälpa till med den utvecklingen. Är gärna ute och träffar producenterna ute hos dem så jag får se hela kretsloppet, mycket eftersom respekten för råvaran/människorna/djuren ökar när man får se hela flödet.

Att använda råvaror på detta sätt skapar mer variation och mer krav på dig som yrkesmänniska när man till exempel ska skriva menyer, men du får också en närmre relation och inblick hos producenterna och råvarorna man använder sig av. Värna och stöd det som finns nära och hjälp till att skapa en levande landsbygd!

Jag tar ingenting för givet och inför varje fullsatt service är nervositeten alltid med och prestations ångesten ligger och tär på tankarna. Men det är det som skapar adrenalinet som jag får efter ett avslutat pass.

Utmaningen och det som gör att man alltid strävar efter mer är att det finns alltid mer att lära oavsett hur mycket kunskap man besitter!

Mer om mig och hur min vardag ser ut finns på Första bilagan – En webbaserad samling av publicerat material från webben om mig, MatiFokus och Edsbacka bistro.
M