Tobias Andersson

TOBIAS ANDERSSON

Kock som driver restaurang i Strängnäs.

Logor Är född 1985 i stenbockens tecken. Jag driver Edsbacka Bistro i Strängnäs och är även kökschef, kock, vaktmästare, diskare, platschef och allt annat men min grundpelare är smånördig kock. Året 2014 fick bistron nya ägare efter Christer Lingström. Att driva bistron har fått en att förstå och se saker ur andra synvinklar än när man endast var kock, saker och ting blir mer komplicerat och kräver mer tid en vad man egentligen har. Sedan vi tog över bistron har även den inre verksamheten ändrats och idag driver jag den själv och nya kunskaper om dryck och matsalsarbete har varit de senaste utmaningarna att behärska. Idag finns inget i verksamheten som jag inte har ”fingret i”. Småskaligt företag där det alltid krävs ens egen närvaro. Att fortsätta föra namnet och varumärket Edsbacka vidare är inte en enkel match då namnet Edsbacka har sin historia, på gott och ont.

Jag gick hotell och restaurang linjen på gymnasiet och har sedan dess utvecklat ett större och större intresse för mat. Som många andra inom detta yrke är jag en arbetsnarkoman och allmänt rastlös. Valet av yrke kom inte naturligt och var inget jag egentligen ville jobba med utan allt blev av en ren slump att jag fortsatte inom branschen. Efter ett par år vaknade jag upp och kände att det här är f*n grejen! Nu kan jag inte få nog. Den klassiska ”jag blev inspirerad av farmors mat och det fick mig att bilda mitt matintresse” historian stämmer inte alls in på mig.

Jag trivs bäst bland kastruller och stekpannor bakom kulisserna i hjärtat av restaurangen. Ser det som en självklarhet att jobba från grunden, använder råvaror efter säsong och gärna närproducerat om det finns att tillgå. Min matlagning är inte avancerad utan handlar om bra råvaror som har handskats med omsorg i ett vällagat utförande.

råvaror

Vi har otroligt bra producenter i Sörmland så varför inte använda oss av dem så mycket vi kan när vi har chansen. En bonus om råvarorna är ekologiska eller Krav-märkta men det viktigaste är en bra och jämn kvalité. Det är även viktigt att lyfta fram de små producenterna och låta dem utvecklas och hjälpa till med den utvecklingen. Är gärna ute och träffar producenterna ute hos dem så jag får se hela kretsloppet, mycket eftersom respekten för råvaran/människorna/djuren ökar när man får se hela flödet. En bra produkt/råvara ska inte enbart vara aptitligt för smaklökarna, utan den ska även vara hållbar i form av miljö, djurens välmående, inga onödiga läkemedel i förebyggande syfte ska användas med mera.

Att använda råvaror på detta sätt skapar mer variation och mer krav på dig som yrkesmänniska när man till exempel ska skriva menyer, men du får också en närmre och en personlig relation hos producenterna och råvarorna man använder sig av. Värna och stöd det som finns nära och hjälp till att skapa en levande landsbygd!

tobias anderssonSom sagt så är min matlagning inte avancerad utan det handlar om att allt har en tanke och omsorg. Tycker om att besöka stjärnkrogar och gillar helhets konceptet men inget jag själv tycker om att laga, däremot kan det vara kul att variera sin matlagning ibland. Det främjar bland annat kreativiteten. Utmaningen och det som gör att man alltid strävar efter mer är att det alltid finns mer att lära oavsett hur mycket kunskap man besitter!

Mer om mig och hur min vardag ser ut finns på Första bilagan – En webbaserad samling av publicerat material från webben om mig, MatiFokus och Edsbacka bistro.

matifokus

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.