Tobias Andersson

TOBIAS ANDERSSON

Kock som driver restaurang i Strängnäs.

Logor Är född 1985 i stenbockens tecken. Jag driver Edsbacka Bistro i Strängnäs och är även kökschef, kock, vaktmästare, diskare, platschef och allt annat men min grundpelare är smånördig kock. Året 2014 fick bistron nya ägare efter Christer Lingström. Två av oss jobbade åt Christer innan vi själva tog över verksamheten så det kändes tryggt och ta över en verksamhet där man har jobbat de senaste åren. Att driva bistron har fått en att förstå och se saker ur fler synvinklar än när man endast var kock, saker och ting blir mer komplicerat och kräver mer tid en vad man egentligen har.

Jag gick hotell och restaurang linjen på gymnasiet och har sedan dess utvecklat ett större och större intresse för mat. Som många andra inom detta yrke är jag en arbetsnarkoman och allmänt rastlös. Valet av yrke kom inte naturligt och var inget jag egentligen ville jobba med utan allt blev av en ren slump att jag fortsatte inom branschen. Efter ett par år vaknade jag upp och kände att det här är fan grejen! Nu kan jag inte få nog.

Jag trivs bäst bland kastruller och stekpannor bakom kulisserna i hjärtat av restaurangen. Ser det som en självklarhet att jobba från grunden, använder råvaror efter säsong och gärna närproducerat om det finns att tillgå. Min matlagning är inte avancerad utan handlar om bra råvaror som har handskats med omsorg i ett vällagat utförande.

Vi har otroligt bra producenter i Sörmland så varför inte använda oss av dem så mycket vi kan när vi har chansen. En bonus om råvarorna är ekologiska eller Krav-märkta men det viktigaste är en bra och jämn kvalité. Det är även viktigt att lyfta fram de små producenterna och låta dem utvecklas och hjälpa till med den utvecklingen. Är gärna ute och träffar producenterna ute hos dem så jag får se hela kretsloppet, mycket eftersom respekten för råvaran/människorna/djuren ökar när man får se hela flödet.

Att använda råvaror på detta sätt skapar mer variation och mer krav på dig som yrkesmänniska när man till exempel ska skriva menyer, men du får också en närmre relation och inblick hos producenterna och råvarorna man använder sig av. Värna och stöd det som finns nära och hjälp till att skapa en levande landsbygd!

Tobias Andersson
Som sagt så är min matlagning inte avancerad utan det handlar om att allt har en tanke och omsorg. Tycker om att besöka stjärnkrogar och gillar helhets konceptet men inget jag själv tycker om att laga, däremot kan det vara kul att variera sin matlagning ibland. Det främjar bland annat kreativiteten. Utmaningen och det som gör att man alltid strävar efter mer är att det alltid finns mer att lära oavsett hur mycket kunskap man besitter!

Mer om mig och hur min vardag ser ut finns på Första bilagan – En webbaserad samling av publicerat material från webben om mig, MatiFokus och Edsbacka bistro.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.