nyponsoppa

Nyponsoppa

Nyponsoppa får en verkligen att tänka tillbaka till barndomen, otroligt gott med en ljummen soppa som serveras med en iskall glass och några mandelbiskvier.

Det är enkelt och gott att göra själv och torkade nypon finns att få tag på året om i nästan vilken matvarubutik som helst. Har man färska nypon går det alldeles utmärkt, så om ni har en nyponbuske i närheten av er plocka och torka själva så har ni resten av året sedan. Det behövs inte så mycket nypon för att ge mycket smak. Färska nypon finns hela hösten och in på vintern.

Nyponsoppa
1000 g vatten

120 g vitt vin
1 st vanilstång (dela och skrapa ur fröna, använd hela stången)
120 g torkade nypon alt 240 g färska nypon
130 g socker

Koka ihop allt. Låt reducera och få smakerna att mogna. När soppan har fått en balanserad smak så mixar ni sedan soppan helt slät och silar den genom en finmaskig sil. Smaka upp med citronjuice och en nypa salt.

Det bästa är om man kan låta soppan dra till sig i kylen till dagen efter. Soppan kan behövas spädas om den känns för tjock. Späd då med lite vatten till önskad konsistens.

Vill man lyxa till det kan man smaka upp med någon centiliter ljus rom alt. lite mousserande precis innan servering.
Servera med vaniljglass och mandelbiskvier.

Lycka till!