MAJONNÄS ”MAJJO” – EN AV GRUNDERNA I KÖKET

Egengjord majonnäs är mycket godare än industriellt tillverkad, och så enkelt.

Det ni behöver är äggula, vitvinsvinäger, Dijonsenap och rapsolja. Konsistensen på majonnäsen beror på ändamålet vad ni ska använda majonnäsen till, ska den vara lite lösare eller fastare. Om man till exempel skall göra en toast Skagen så behöver ni en riktigt fast majonnäs, en aioli kanske ska vara lite lösare i konsistensen.

Skall man göra en fast majonnäs brukar jag använda maskin till det, till exempel en matberedare och en lösare variant så handvispar jag.

20150829_125832
Detta är en fastare majonnäs som lämpar sig till tex Skagen

Det är svårt att säga hur mycket olja det går åt till en majonnäs för allt beror på hur mycket äggen binder och hur man går tillväga. Där får man använda känsla och ögon.
Börjar majonnäsen spricka, häll då i några droppar vatten och vispa så kommer majonnäsen gå ihop igen. Även om ni tycker att den blev för fast kan man späda med vatten i efterhand. Men det lär man sig med tiden, hur den ska se ut, hur man lättast vispar ihop den, när man ska droppa i vatten och så vidare.

Mitt grundrecept på majonnäs
(detta recept blir ca 2 L fast majonnäs)
150 g äggula
35 g vitvinsvinäger
30 g Dijonsenap

Rapsolja
(ev. några droppar vatten)

Vispa ihop äggula, vinäger och senap tills den är homogen och lite fluffigare. Tillsätt olja i en jämn stråle under konstant vispning tills önskad konsistens. Klart!

Kan smaksättas med örter, rostad vitlök, paprikapulver, cayenne, citron, lime eller vad ni nu önskar.  Bara fantasin sätter gränser.

En majonnäs klarar sig minst ca två veckor i kylen under normala omständigheter. Så när ni väl gör en majonnäs, gör lite extra och spara.

matifokus