rotselleri

KRISPIGT ROTSELLERIKNYTE

Krispigt rotselleriknyte ”lager på lager”

Känns helbakad rotselleri uttjatad? Då är det här receptet för dig! Rotselleri i olika former har blivit en vanlig råvara, speciellt som huvudroll i vegetariska rätter. Rotselleri har mycket av allt. Den är smakrik, prisvärd & lättillgänglig.

I det här receptet med friterad rotselleri krävs det en skärmaskin, kastrull och en fritös. En normalstor rotselleri räcker ungefär till 4 – 5 portioner. Se till att köpa en selleri som butiken inte har skurit i innan. Det går att även att använde en stor mandolin för att skiva sellerin men svinnet blir då större.

rotselleri

Gör så här:
Skala rotsellerin med kniv runt om. Dela rotsellerin på mitten. Skär tunna skivor av rotsellerin med mittendelen av sellerin mot skärbladet så att skivorna blir så stora som möjligt. När ändarna har blivit små så sparar ni bitarna till att tex göra en puré av som blir ett perfekt tillbehör. Principen är precis som att skiva en julskinka fast tunnare.

Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt rikligt med salt och några droppar citronjuice. Det behövs mer salt än vad man kan tro, fega inte.

Blanchera sellerin i ca 30 sekunder, den ska bli lite genomskinlig men enda ha ett tuggmotstånd. Lägg direkt i isbad så att tillagningen stoppas. Ta upp och lägg på papper och torka. Inget

rotselleriknyte
Rotsellerinknyte. En bild från mitt första test där det är färre lager med rotselleri.

överflödigt vatten får vara kvar.

Varva sedan ca 8-10st skivor på varandra, vik på mitten. Stoppa i 2–3 st tandpetare så att knytet håller ihop. Så här långt kan du förbereda dagen innan om du vill.

Vid servering. Fritera sellerin på ca 180 c ca 4–5 min tills finns färg och krispighet har uppnåtts. Lägg upp på papper och salta. Servera! Tänk på att inte lägga i för många samtidigt då frityroljan kyls ned om man lägger i för mycket. Fritera då i omgångar efter fritösens kapacitet. Kan sedan varmhållas i ugn.

Tips!
Använd ändarna från sellerin och gör en fin och slät puré, gärna med en smakrik smaksättning. På bilden serveras rotselleriknytet med smörad Vreta gulärt, chimmichurri, rotselleripuré smaksatt med fermenterad vit sparris, gulärtflarn samt riven Almnäs tegelost. En vegetarisk rätt vi hade på menyn tidig vår -22. 

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.