Att koka egna insjökräftor är enkelt och blir mycket smakrikare.
Börja med att skölja kräftorna noga alternativ lägg i ett kärl med vatten. Låt de ligga en stund och byt vattnet, upprepa tills vattnet blir klart och utan smuts i botten. Använd dubbelt så mycket koklag som kräftor och se till att lagen kokar när kräftorna åker i. Om mycket kräftor ska kokas är det bäst att koka i flera omgångar.
10 liter vatten
2 st öl, 33 cl. Gärna med mer smakkaraktär.
6 g socker
400 g grovsalt
Krondill, riktigt.
Fänkålsfrö
Dillfrö
Koka först upp lagen med de torkade kryddorna och hälften av krondillen.
Låt koka ca 10 min. Ta ur alla kryddor. Detta för att få en bra grundsmak i lagen.
Koka kräftorna i omgångar, ca 4-5 min. Kyl ner omgående. När kräftorna är i kastrullen behövs de endast sjuda. (Man kan även göra ett ”dödskok” innan det riktigt koket, 1 min i vanligt kokande vatten innan det sedan läggs i koklagen)
Lägg resterande krondill i ett lämpligt kärl och häll över det varma kräftspadet och kyl ner.
Häll över kräftspadet över kräftorna när det har kallnat och låt dra minst 2 dygn. Njut!
Lycka till!