jordgubbsparfait

JORDGUBBAR MED PISTAGE & VILDPLOCKADE ÖRTER

Parfait smaksatt med jordgubbar, serveras med jordgubbssås, pistagenötter och vildplockade örter.

jordgubbarDen här kreationen med färska jordgubbar skapade jag  år 2017 till en artikel i tidningen Nöjesliv av TioMedia. Klicka här för att läsa hela artikeln och receptet. Använd gärna ekologiska råvaror så gott ni kan. Jag handlar gärna jordgubbar under säsongen i Sverige men egenodlade är ändå de bästa.

I det här receptet använder jag mig bland annat utav granskottsolja och granskottssirap som kan köpas från Högtorp gård.  Den här rätten är lite mer avancerad och kräver lite förberedelser och tid.

 

Recept för ca 4 personer

Parfait
150g grädde
70g äggula
80g granskottsirap, Högtorps gård (kan ersättas mot 40 g strösocker)
20g honung, använd gärna en som är blommig i smaken (vår honung är från Stavtorp gård)
20g vatten
1st vaniljstång
1st gelatinblad á 1,5g
110g färska jordgubbar
1,5cl vodka
1cl färsk pressad citronjuice

Börja alltid med att väga upp alla ingredienser var för sig. Blanda sedan sirap, honung och vatten. Dela på vaniljstången och dra ur fröna med en skalkniv och lägg frön plus stången i siraps blandningen.  Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Mosa jordgubbarna med gaffel och tillsätt citronjuice och vodka.
Vispa grädden förhand tills den är lättvispad, som crème fraiche i konsistensen. Ställ i kyl.

Koka ihop sirapsblandningen till 122 grader och medans den står och kokar vispar ni äggulorna fluffiga. När sirapsblandningen är 122 grader vispar ni ner blandningen i äggen. Viktigt här att häll den varma sockerlagen i en tunnstråle och vispa hela tiden. Ta sedan gelatinet och pressa ur vattnet ur den och blanda ner den i äggsmeten. Vispa tills den är rumstempererad.
När den har kommit ner i temperatur ska grädden blandas ner men först ska ni vända ner de mosade jordgubbarna i grädden, sedan vänder ni ner grädden i äggsmeten. Tänk på att använda slickepott och vänder ihop blandningen för ett fluffigt resultat.

Gjut sedan i önskad form. Jag använde mig av en silikonform men det går även bra med en brödform. Ställ i frys minst 4–6 timmar beroende på storlek. Absolut bäst är att göra parfaiten dagen innan så slipper man stressen över att den inte hinner frysa i tid.

Jordgubbssås
Mixa 200 g jordgubbar med en matsked honung. Smaka av och tillsätt eventuellt mer honung om det behövs men jag föredrar när den är frisk och lite syrlig.

Pistagenötter
Rosta nötterna i 140 grader ca 20 min. Låt svalna. Ca 30 g nötter räcker.

Färska jordgubbar
Kvarta jordgubbar vänd ihop med ca 1 msk gransskottsolja och 1 msk granskottssirap. Plocka av barren från fyra stycken granskott och blanda ner. Smaka upp efter önskemål och anpassa sirapen efter sötman/syran i jordgubbarna. Räkna med ca 60g/portion.

Vildplockade örter
I det här receptet använder jag mig utav spansk körvel, harsyra och granskott. Allt finns att plocka ute i naturen. Ni kan självklart utesluta dessa om ni vill eller om ni inte lyckas hittar dem. Det går även bra att ersätta med andra växter och örter men jag tycker ni ska hålla er till det ”vilda” för en mer spännande smakupplevelse. Tänka på att skölja växterna noga innan användning.

Montering
Börja med parfait i centrerat på tallriken, följt av jordgubbar, pistagenötter och sedan örter. Servera såsen på sidan av i tex glasflaska som på bilden. Var kreativ, det kan inte bli fel. Avsluta med att toppa med örterna, kanske lite riven pistage för extra effekt och ringla eventuellt några droppar granskottsolja över desserten.

Lycka till!

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.