Blåbär & fläderblomssill
Sill tillhör mångas favoriter under julbordet och midsommarbuffén så varför inte bjuda på ett recept på en av bistrons populäraste smaker. Det här sillreceptet har hängt med de senaste åren på vårt julbord som vi dukar upp varje år. Den började som ”årets bubblare” som sedan har fått hänga kvar. Väldigt omtyckt recept och passar såväl nybörjare som rutinerade sillälskare.
Det ni behöver är urvattnad sill (tex Abba Skapa) men bäst är att vattna ur själva. Då kan man kontrollera salthalten bättre efter egen smak, samt att konsistens och textur oftast blir bättre.
Som vanligt är receptet endast en vägledning så vill ni ha i mer lök eller blåbär så använd då mer.
Ändra och skapa receptet efter egen smak och tycke, våga testa nya smakkombinationer.
När man experimenterar med nya smakkombinationer så är ett bra tips att göra mindre testversioner i små batcher så gör det inget om det misslyckat. Men viktigaste av allt är att alltid anteckna när ni ändrar och skapar något nytt för att sedan kunna korrigera och utveckla det vidare.
Detta behövs
400 g urvattnad sill (ca 3-4st filéer)
100 g svenska frysta blåbär
Fläderblommor (färska/frysta) 1–2 blomklasar (kan bytas ut mot fläderblomssaft koncentrat eller liknande)
Fläderblomsvinäger ca 2–3 msk (om fläderblomssaft koncentrat används, öka mängden vinäger så det inte blir för sött, kan även bytas ut mot äppelcidervinäger)
Rödlök 1st tunt skivad
Vodka, neutral 6 cl
123 lag, ca 5 dl – så att det täcks (1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten – koka upp och kyl ner)
Gräslök till garnering.
Skär sillfiléerna i centimeter stora bitar (jag föredrar mindre storlek på sillbitarna än vad de flesta anser som standard) Skär rödlöken i fina tunna strimlor. Lägg sedan allt i ett krus eller en större bunke. Låt allt stå och dra ett par dagar (minst 4 dagar) i kylen innan ni sedan valsar om det i nya förvaringsburkar. När sillen valsas om, ta även bort blomklasarna av fläderblommen. Vi servering, finhacka gräslök och strö över.
Redo att serveras, lycka till!
Att tänka på
Om ni tänker extra noga på hygienen och att använda rena redskap när ni gör sillinläggningar så blir hållbarheten riktigt bra. Tänk också på att det blir rätt mängd ättika, socker och vatten i 123-lagen.