hummertaco

HUMMERTACO PÅ SAVOJKÅLSBLAD

Hummertaco med het kålrotssallad, currymajonnäs och sotad savojkål

Det här receptet skapades inför en av bistrons hummeraftnar till en tidning men förfinades en aning innan den fick serveras till gästen. Här är originalreceptet och idén. Receptet är för 2 personer

Detta behövs hummertaco
1 st kokt hummer
1 st liten kålrot
2 st stora fina savojkålsblad
1 dl majonnäs
½ st mild chili
1 st rädisa till garnering
1 klyfta vitlök
1/3 citrongräs
Vita sesamfrön
Fisksås
Risvinäger alt. äppelcidervinäger
Gul curry
Salt

Örter till garnering (i receptet är det portlack och isört men det går bra med det som man har tillgängligt tex persilja eller koriander)

Grönsakssvarv till kålroten samt en stor stansring.

Gör så här
Börja med att rosta sesamfrö i stekpanna eller ugn, ca 1 msk. Skala kålrot och svarva sedan till ”nudlar”. Finstrimla chili, citrongräs och vitlök. Blanda ihop med den svarvade kålroten. Blanda ner ca 1 msk fisksås, ½ msk risvinäger, lite salt och sesamfröna. Smaka av. Låt stå i kyl tills servering.

Smaka upp majonnäsen med ca 1 tsk curry, 1 tsk fisksås, några droppar risvinäger samt salt om det behövs. Currysmaken ska inte vara för framträdande utan ska vara en fin balans i bakgrunden tillsammans med fisksås och vinäger. Lägg upp i spritspåse och ställ i kyl.

Skär ut fina kålblad. Jag har använt en stansring för att få den perfekt rund. Jämna ut nerven som går i mitten på bladet med hjälp av en kniv. Sota i riktigt het stekpanna på båda sidor, lägg på papper. Den blir klar på några sekunder.

Hyvla/skär rädisa tunt.
Skala av hummerstjärten och behåll hela biten intakt. Ta bort strängen.  Trä på en spettpinne så att hummerstjärten håller sig rak vid stekning. Viktigt här är att ha en riktigt het stekpanna och sota hummern på båda sidorna. Använd endast lite olja som gnids in i hummer innan stekning. När den har fått fin färg på båda sidor ta genast av och servera. Vid servering dela hummerstjärten på längden så det blir 2 bitar.

Vid servering börja med majonnäsen följt av kålrot, hummer och sedan garnering. Se bild.

Lycka till!

TIPS
Koktid på en hummer är ca 8-10 min. Kyl ner direkt i isbad.

Allt skal som blir kvar, rosta det hårt i ugnen och gör en god soppa. Använd tex klorna och gör ett gott hummerhack uppblandat med gräslök och servera med soppan. Kom ihåg att recept endast är en vägledning till god mat. Att tänka själv och utgå från råvarorna är det bästa för att lyckas. Smaka alltid under tillagningen för att justera smaker.

 

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.