granola

GRANOLA

Många har säkert tänkt att de ska göra en egen granola istället för att köpa en i butik. Utveckla gärna ert eget recept med tiden men använd detta som grund i början. Jag tycker inte om när granolan är för söt och därför har jag inte tillsatt så mycket sötma i receptet. Öka mängden honung om ni önskar en sötare variant. Val av torkad frukt och bär samt mängd kan justeras efter er egen smak.

Första gången man gör sig egen granola så får man lägga ut en del pengar men det räcker sedan till ett flertal omgångar. Köp råvaror med god kvalité och gärna ekologiskt. Bra tips är att hitta storpack för att få bra pris.

Detta behövs till ca 1,5 liter färdig granola
250 g dinkelflingor
135 g krossade/skalade hampafrön (går bra att byta ut mot mixade solroskärnor och pumpafrön 50/50)
100 g bovete, helt
35 g bananmjöl

Blanda ovanstående med
60 g honung
60 g neutral rapsolja
50 g vatten
1 liten nypa havssalt

Rosta sedan i ugn tills gyllenbrun.
150 c varmluft, ca 20-25 min. Rör om ca 3ggr under tillagningstiden för jämnare rostning. Låt svalna.

Tillsätt
8 g frystorkade hallon (krossa dem om de är hela frystorkade bär)
8 g frystorkad jordgubbe (kuber/bitar)
30g frystorkade äpplen (kuber)
50 g rostad kokos (gärna strimlad/flakes)
15 g rostade Camelinafrön

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.