BBQ sås

Chili-BBQ-sås

En (enligt mig) riktigt bra chili-BBQ-sås som passar till det mesta. Den är enkel att koka ihop och ni kan anpassa hetta efter egen smak. Såsen passar utmärkt till exempel grillat, smaksättare i majonnäs, tacos, som marinad eller bara vänd ihop med lite pasta.

Den här såsen är medelstark med en behaglig efterhetta.

Detta behövs:
(lagom till ca 4 portioner)
4 st tomater
1/4 fänkål
4 st vitlöksklyftor alt. 1 st kingsolo vitlök
1/2 st gul lök
1 st torkad chipotle chili alt. 1/2 st anchochili (rosta chilin i torrpanna om kraftigare smak önskas innan ni blötlägger den)
1/3 rödchili
(spansk peppar)
Färsk ingefära ca 1 x 1 cm
2 msk tomatpuré

Paprikapulver, ca 1 msk
Cayennepeppar (efter smak men ta det försiktigt, det går alltid att tillsätta mer sedan om det önskas mer hetta)
Ca 1 msk rårörsocker
1 dl rödvin
Ca 1 msk äppelcidervinäger
Nymald svartpeppar
Smaka upp med salt
IMG_3177

Blötlägg chipotle/anchochili ca 10-15 min. Kvarta tomaterna och rosta dessa i en varm och torr stekpanna så alla ytor blir ordentligt rostade, se bild!
Finhacka fänkål, vitlök. gul lök, chili x 2 och ingefära. Fräs blandningen i olja. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och cayennepeppar. Fräs en stund till. Tillsätt de rostade tomaterna, rödvin. socker, äppelcidervinäger, svartpeppar. Låt småputtra ca 1 timme tills nästan all vätska har reducerat. Mixa sedan slät. Smaka upp med salt och eventuellt mer svartpeppar, cayenne och vinäger.

Tips! Önskas fastare konsistens låt reducera en stund till. Vill man utveckla såsen mer är det bara att experimentera sig fram, man kan till exempel grilla tomaterna istället för att rosta i torrpanna för mer rökig smak alternativ att röka tomaterna innan. 

Lycka till!