edsbacka kök

Overklig känsla!

Två veckor kvar tills sista tallriken är serverad!

De senaste månaderna har rusat förbi och det har varit mycket och göra. Det har inte funnits tid för att stanna upp och tänka utan jag har bara kört på och fokuserat vecka för vecka. Men nu är alla specialdagar, abonneringar och temamiddagar förbi och nu kvarstår ”endast” vanliga dagar med vår fasta meny och allra sista menyn skrivs just nu. Det har varit väldigt roligt och intensivt och extra uppmuntrande med bra respons från gäster men nu är jag helt slut. Ska bli skönt med några dagars vila under midsommar innan vi kör sista veckan. Vi avslutar med att köra öppet onsdag, torsdag och fredag. Fredag 30 juni serveras de absolut sista rätterna i vår regi!

Många olika rätter har skapats den här våren och en härlig blandning av säsongens råvaror med förra årets lagrade grönsaker har skapat ett spännande utbud. En utmaning är att variera menyerna var fjortonde dag som vi nu gjort detta år med några få undantag. Utöver helgmenyerna har vi haft olika menyer vid abonnering och högtider samt vid temamiddagar.

blommor & brie
Urval från ostmenyn med tillhörande dryck. 1. Vit sparris med ostskum på Wrångebäcksost, brynt smör & bovete 2. Grön sparris med kräm på Svedjans ost, granskott, nässlor & örtmix av Svedjans ost. 3. Bavaroise på getfärskost från Sörbro gård med Camelinafrön, rosenkvitten & rabarber. 4. Dryckespaket från Wine Trade

Som ett exempel så hade vi vid Kristi himmelsfärds veckan tre olika menyer på tre dagar till ca 90 personer. Vi hade en fast 3-rättersmeny på Kristi himmelsfärdsdag, en kvällsmeny på fredagen med val av 2-4 rättersmenyer och på lördagen var det 5-rätters temamiddag plus brödservering med Blommor & Brie. Den veckan var tuff men det blev bra! 🙂 Sista temamiddagen var på nationaldagen och Sveriges 500års jubileum då vi tog chansen att servera en variant av Södermanlands nya landskapsmåltid.

lanskapsmåltid
En del ur Sörmlands nya landskapsmåltid. Nässelsoppa och vildsvinskarré. 

Kul att hinna servera den på bistron innan stängning. Ni som följt med tidigare vet att jag har varit inblandad i framtagningen av denna meny. En meny som hittills inte har serveras som en komplett måltid som en restaurangmeny utan endast utvalda rätter och smaker vid några få utvalda tillfällen. Självklart med genomgående sörmländskt dryckespaket, både med och utan alkohol. Det var utmanande och aningen tight med tid men kändes ändå helt ok. Men jag tar med mig några förbättringar till nästa gång. Överlag nöjd! 🙂 Måste också ta med att jag kör köket själv och det gör saker lite mer komplicerat vid såna här tillfällen. Menyerna till ”vardags” är utformade för att vara ensam kock under service.

Sedan en tid tillbaka har vi i princip varit fullbokade vid varje tillfälle och så är det även ändå fram till slutet. Rekommenderar alltid väntelistan som vissa dagar används flitigt. Dock kan det bli med kort varsel då bokade gäster sällan avbokar med stor tidsmarginal. Jättekul att många vill passa på att besöka oss innan vi stänger och är tacksam men synd bara att ALLA vill komma och trängas nu på slutet. 😉

edsbacka bistro
Urval från kvällsmenyn. 1. Ångad grön sparris med granskott, rosenkvitten & stenbitsrom 2. Dovhjort från Vilt i Vrena med gulbeta, höstärta & viltsky med rostad kål & svart vitlök. 3. Mälargös med gul morotspuré, Marconamandel, grön sparris & reducerad grädde smaksatt med gösbuljong. 4 Gräddglass smaksatt med myskmadra och rosenkvitten. Serveras med ljummen rabarberkompott.

Vad händer sen?
Får frågan varje dag, flertal gånger vad jag ska göra efter bistron. Svarar alltid att jag inte vet vad jag ska göra, vilket orimligt många verkar tycka är märkligt. Börjar med att vara hemma över sommaren och förhoppningsvis har jag styrt upp något till hösten. Just nu lägger jag all min kraft på avsluta bistron med huvudet högt och allt vad det innebär att avsluta en verksamhet. Finns mycket att göra runt om och dessutom ska det vanliga ”krögarsysslorna” hinnas med. Mat ska också förberedas till ca 60-90 pers i veckan.

En utmaning i sig och därför hade jag redan från början när beslutet togs att vissa saker får ta sin tid och skjutas fram i tiden. Och en av dem är just vad jag ska göra efter detta. Tar en sak i taget och känner ingen press att jag måste göra något direkt efter avslut. Det är ju inte heller så att den 30 juni låser jag dörren och slänger nyckeln. Finns lite att göra även efter sista tallriken är serverad. Känner även att en lite längre ledighet inte kan skada efter åren här. En riktig paus utan att vara tillgängligt 24/7.

Jag hoppas dock att nya ägare till fastigheten kan ta över till hösten och att jag själv har hunnit samla mina tankar och kommit underfull med vad jag själv vill göra i framtiden. Jag har varit ganska låst under åren på bistron och har jobbat nästan samtliga helger och varje sommar sedan många år tillbaka. Nu vill jag vara friare och inte lika låst och kanske möjligheten att utvecklas i andra områden men fortfarande inom mat och restaurang men samtidigt med mer fritid och tid med familj.

Jag tror inte jag själv har förstått att det är så nära slutdatum än. Tror att det kommer ta någon månad eller två efter vi stängt att hinna smälta och förstå men eftersom beslutet att avsluta låg hos mig så är jag mer än redo men såklart att det känns märkligt och lite trist.

Nu kör vi ända in i kaklet!

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.