Nedräkning!

Tiden går och nu är det bara två månader kvar innan vi låser dörrarna för sista gången.

Men det betyder inte att vi att vi ligger på latsidan. Vi har ett flertal olika events och extradagar utöver våra vanliga öppettider och även abonnerat. Hett tips är att om något skulle vara fullbokat som ni är intresserade av så är det bra om ni skriver upp er på väntelista, den används ofta så chansen är rätt stor att ni kan få en plats ändå.

Nu känns det som vi passerat den tråkigaste perioden på året, nämligen väntan på våren. Känns inte så idag men den är här! Som varje år längtar jag till vårprimörerna, gröna och klorofylliga, lätta och friska smaker. Vårprimlörer är även en del av vårt tema på ostmiddagen jag gör tillsamnmans med Chatrin på Blommor & Brie. En 4-rättersmeny med tema ost, vårprimörer och hantverksmässiga viner. Hur gott låter inte det? Osten ska få huvudrollen och Chatrin har med omsorg valt ut fem olika och fantastiska svenska ostar som kommer skapa en 4-rättersmeny samt välkomstsnacks.

Blommor & Brie Edsbacka BistroFör att kunna sammanstråla och samtidigt passa på att prova ut vin till middagen var jag och Chatrin på Wine Trade´s vårprovning och redan där börjades det spåna på smakkombinationer. Tror vi provade runt 60 olika viner, tur att Chatrin var så bra att notera på sitt papper. Vi passade även på att prata med Niklas från Wine Trade (som varit med här vid tidigare gästspel) som kommer hjälpa till att vägleda oss genom deras sortiment för att kunna erbjuda er ett spännande och gott dryckespaket till vårt absolut allra sista gästspel med temamiddag på Edsbacka Bistro.
Kommer bli kul! BOKA! 

Vi har precis påbörjat annonser för försäljning av fastigheten, där rörelsen och inventarier ingår. Just nu oklart vad som sker och inget är aktuellt just nu. Oavsett vad som sker så är vårt slutdatum spikat men förhoppningsvis kanske vi har hittat någon ny som vill förvalta fastigheten med restaurang inför hösten. För min del just nu känns det allra viktigaste att avslut med huvudet högt och köra fram till den sista rätten är serverad. Sista veckan har vi öppet restaurangen onsdag, torsdag och fredag (fredagen nästan fullbokad). Passa på att boka in er redan nu!

Våra menyer varierar med 14-dagars intervaller och fastmeny gäller. Du som gäst väljer alltså endast hur många rätter du vill äta och eventuellt något tilltugg som svenska ostron. 2, 3 eller 4-rättersmeny är valet du kan göra. Menyerna varierar oftast mellan kött och fisk som huvudrätt och allt där emellan kan vara vad som helst. Extra viktigt när vi serverar såna här menyer är att meddela kostavvikelser vid bokningstillfället och inte på plats för då är det oftast försent. Ingen kan trolla! 😉 Vi ordnar såklart lakto-ovo-vegetrisk meny vid god framförhållning. Nu i helgen byts menyn och vi börjar se lite mer vårfräscha smaker som smyger sig in. Snart dags för sparrispremiär!

edsbacka bistro

Får nästan dagligen frågan ”Vad ska du göra sen?”. Har faktiskt ingen aning. Om jag ska vara helt ärlig är jag lite kluven i frågan. Jag vill absolut jobba med mat men mer än så vet jag inte. Efter så pass lång tid på samma plats och många år där jag själv fått bestämma, utveckla och styra i den riktning jag vill så vill jag inte förhasta något. Tankarna är många!

Jag har lagt oändliga timmar på att utforska och söka nya råvaror inom länet och strävat efter en mer hållbar matlagning men ändå kunna erbjuda något vällagat och genomtänkt som passar en bredare publik. På senare tid har det även inkluderat drycken. Det är något jag oavsett kommer ta med mig och i någon form arbeta vidare med. Där av är framtidens val också extra viktigt att det blir rätt, för det är ett speciellt sätt att jobba och det är inte alltid det enklaste arbetssättet. Time will tell! Först ser jag fram emot en tid av återhämtning och njuta av sommaren med familjen. Hur är det ens att vara ledig en sommar? 😉

En funderare…
Med allt som skett och sker i omvärlden just nu och under de senaste åren har mångas synsätt ändrats. Speciellt inom livsmedelsindustrin och restaurangbranschen. Hur värderas en måltid, restaurangbesök och upplevelse? Vad förväntar man som gäst vid ett restaurangbesök och vad är prisvärt? Matbranschen har alltid utpekats som en miljöbov men ändå så fortsätter konsumenter samma köpbeteende som tidigare, oavsett hur mycket ny information som kommer ut i samhället. Jag tror inte på att skippa kött och fisk helt men jag tror på en balans i vår kost med medvetna val och att tillgången inte alltid ska finnas oavsett råvara. Kött, potatis och sås är inte en balanserad kost. Jag har svårt att se hur dagens substitut för olika råvaror ska lösa ett globalt problem. Där även innehållet ofta är helt oförstående för en person utanför livsmedelsindustrin och där många produkter har vatten som största ingrediens.

Folk pratar om hur dyrt det är med paprika och tomat när det är februari, och som extra krydda i en global inflation. Kan börja med att dessa råvaror kanske inte ens bör vara tillgängliga i Sverige under februari när det inte är säsong? Att äta färsk avokado 4 dagar i veckan men gnäller på att svenska råvaror är dyrt? Att köpa danskt massproducerat fläskkött eller nötkött från Brasilien? Tänk dig att det endast finns två oxfiléer på ett djur och de väger inte så mycket som ni kanske vet?

Moderna svensken tycker sig ha rätt att allt ska vara tillgängligt och billigt. Kanske dags att lära sig laga mat igen och skapa sig en uppfattning om råvarornas värde och visa uppskattning för dem som producerar maten på bordet? Att köpa en glass som har en innehållsförteckning med 30 olika ingredienser där nästan inget är en naturlig råvara förutom vatten? Hur dyrt är det inte att köpa råvaror där vatten är största ingrediens? Allt är processat för att bindas ihop till något som liknar en glass.

Sådana här frågor bör finnas med i vardagen och speciellt vid ett restaurangbesök. Där kunskap, hantverk och hållbarhet ska värderas och något som man bör vilja betala en extra slant för att bevara. Nu var fokus endast på råvarorna men det finns såklart fler vinklar att se det. Bland annat alla de människor i alla led som arbetar, förädlar och ser till att just du får det du vill ha på din tallrik och din restaurangupplevelse. Bara för att få gång era tankar. Här är några fina exempel från Äkta Vara – Värsta listan. https://www.aktavara.org/111803/varsta-listan
Allt är inte fel men allt är heller inte rätt. Kort och gott, där avslutar jag!

Vi ses!

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.