vintermenyn 2022

Vintervila & semester

Nu har vi kommit till den tiden då vi stänger ner verksamheten för vintervila och unnar oss semester.

köket

Välbehövligt! En paus är alltid bra. Stanna upp och hinna tänka efter, varva ner och tänka på annat. Sommaren och hösten blev intensiv. Inte bara restaurangen som skapade en hektiskt tid denna gång utan det var även i privatlivet som livade till det, dock med ett lyckligt och glädjande slut. I slutet av oktober fick jag en dotter och med allt som det innebär med nya utmaningar och oväntade händelser. I år blir semestern lugn och spenderas på hemmaplan för att njuta av nya livet och vardagen som pappa.

För att summera restaurangåret 2022 var det ett oförutsägbart år. Svårplanerat och inga garantier men självklart bjöd det på sina ljusglimtar. Roliga gästspel, lärorika och givande samarbeten och en och annan uppmuntrande artikel. Vad 2023 kommer att bjuda på får vi se. Efter de senaste åren vet man aldrig vad som finns bakom hörnet och överraskningar har blivit en ny vardag som inte existerade på samma sätt som innan ”pandemin och kriget”.

På gott och ont har det förändrat vår bransch då det bland annat fick sig en rejäl omskakning där många brister har blottats. Restaurangbranschen kommer alltid hitta nya sätt att anpassa sig men jag tror restaurangutbuden och variationerna i småstäder är hotade och kommer minska men däremot att i större städer kunna utvecklas på ett helt annat sätt än tidigare där efterfrågan och utvecklingspotentialen är större.

Som med mycket annat blir utbuden och variationerna smalare där större aktörer bestämmer marknaden. Trist utveckling men kan bli svårt att ändra på. Vi får hoppas på att de riktiga eldsjälarna inte ger upp och att allmänheten gör kloka val för att hjälpa vår bransch att utvecklas åt rätt håll.

En av förändringarna som blev av tack vare pandemin hos oss var julbordet, som 2019 blev det allra sista. Mycket omtalat bland våra gäster men ett klokt val enligt mig och ett nytt klientel har hittat hit och nya förutsättningar för oss. För tredje året i rad serverade vi vår Vintermeny med smak av Sörmland under december. Den skapas utifrån råvarans tillgång och anpassas efter det. Utbudet bestämmer menyn och där det då skapas nya smakkombinationer och kreativiteten sätts på sin spets. Vi sparar råvaror från olika säsonger att kunna ge Sörmland huvudrollen i menyn även under mörkaste december. I år hade vi ca 270 gäster fördelat på 11 kvällar. Nöjd över resultatet trots en del avbokningar som var svåra att täcka upp.

I år gjorde vi även ett samarbete med vår granne på Krukmakeriet Strängnäs. Där Madeleines keramik fick starta kvällens serveringar. Tillsammans utformade vi keramiken efter rätten och dess utförande. Resultatet syntes i förrätten och smörassietten och förhöjde upplevelsen ytterligare. Kul och spännande. Bra initiativ från Madeleine som jag är tacksam för att vi genomförde, trots lite tight med tid! 😉

vintermenyn 2022
Vintermenyn 2022. Se fler foton och beskrivningar på Edsbackas Instagram.

Höstens utmaningar fortsätter dock. Inför starten i januari har jag just nu ingen kock som kör med mig. Vi hade en bra övergång under Vintermenyn från gamla till nya kocken men där nya kocken fått andra idéer och inte kommer att fortsätta jobba hos oss efter semestern. Trist och jobbigt för mig eftersom jag nu är på ruta ett igen och tappat en månad i tid och sökande. Förstår dock hans resonemang.

Hoppas jag får några positiva napp på nya annonsen jag publicerade idag. Den får rulla en vecka eller två och hoppas rätt person ser den. Hinner det inte lösa sig innan starten får jag göra om vårt upplägg med menyn i restaurangen och en tanke då är att det endast blir fasta menyer som gäller tills allt är löst. Vi får väl se vilka idéer jag knäcker under semestern, det får bli en överraskning för oss alla!

Tack alla inblandade för 2022. Ännu ett blad i historieboken är skrivet. Tacksam, roligt, utmanande och lärorikt!
Vi ses! 🙂

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.