Landskapskockar

Slutspurten 2022!

Vad hände med 2022? Nyligen sommar och nu snart vinter och första snön har kommit.

Kommande helg 25 och 26 november blir de sista dagarna som vi serverar vår a la cartemeny. Sen blir det endast Vintermenyn fram till 17 december innan vi stänger för återhämtning och semester och öppnar åter den 27 januari. Men vilket mat år, fina rätter har lämnat köket och goda drycker har druckits. Vi introducerade även våra 4-rättersmenyer som vi erbjuder under lågsäsong.

Edsbacka Bistro 2022
En del av rätterna som serverats på vår a la carte meny under 2022.

Helgen som var drabbades ett stort område i centrala Strängnäs för elavbrott. Öppningen blev förskjuten men vi kunde trots allt öppna men det såg för en stund väldigt ”mörkt” ut.

Avbrottet varade hos oss i ca 1 1/2 timme och hade det fortsatt 5-10 min till hade jag tänkt börja och ringa våra gäster och avbeställa deras bordsbokningar. Men i sista sekund kom strömmen tillbaka och vi kunde börja köra igång. Nästan 1 timme efter öppning var vi åter redo. Dock gick det inte helt smärtfritt då vårt kassasystem tog en hård smäll och ville inte vara med längre. Det blev en intressant helg där papper och penna var en stor del av våra liv! 😉

Man kan tro att ett kassasystem inte gör så stor skillnad men hela restaurangen samt köket styrs från just kassan och det hela blev en lite större utmaning. Det gick men förmodligen fick en del gäster vänta lite längre och fick lite mer svårlästa delnotor. Kul utmaning men låt det aldrig hända igen! 🙂

LandskapskockarFör ett par veckor sedan var jag och Patrik Arneke och representerade Sörmland och Sörmlands Matkluster på Proviant Albano på nybyggda Campus Albano vid Stockholms universitet. Vi var där med Närke och Östergötland och serverade våra nya landskapsrätter under middagen på Tore Wretman Symposiet. Kul dag och inspirerande att få träffa andra kockar som också jobbat med projektet Sveriges nya landskapsrätter i deras län. Läs mer här!

Vår nya tradition heter Vintermenyn. En meny där Sörmland har huvudrollen och som ersatt vårt klassiska julbord. För tredje året i rad skapar vi en unik 6-rättersmeny där Sörmland får glänsa. Utmaningen ligger i att skapa en intressant och god meny med det som finns runt om oss där huvuddelen ska vara Sörmländskt. Varje år är det nya rätter som ingår i menyn och inget vi går ut med i förväg och försöker så gott vi kan hålla hemligt tills efter sista service.

Krukmakeriet SträngnäsSer fram emot att servera årets meny och de senaste veckorna har det provlagats rätter och parats ihop passande drycker. En utmaning är just att få till dryckerna till såna här menyer då vissa rätter kräver en del smakprover innan man har hittat rätt. Ibland blir det dock aldrig 100% matchning men jag tycker heller inte att det alltid är ett krav. En middag med flera olika rätter inklusive dryck är så mycket mer än så.

Såklart vill man hitta matchande drycker som är intressanta och som vi vanligtvis kanske inte har i vår vanliga dryckeslista. Att skapa något tillfälligt och unikt och samtidigt få till helheten är alltid utmanande, men också det som gör det roligt! 😉 I år har vi även ett samarbete med Krukmakeriet Strängnäs som har tillverkat keramik till oss speciellt för detta tillfälle. Menyn serveras fyra kvällar i veckan, onsdag till lördag från 1/12 till 17/12. Boka här!

Att avsluta året med något annat än a la carte är en rätt skön känsla för då vet man att semestern snart knackar på dörren och energin fylls på att köra de sista veckorna med huvudet högt ända in i kaklet. Ytterligare snart ett år har passerat i bistrons historia.

Det ska bli intressant och se vad 2023 kommer erbjuda! Vi kommer bland annat få en ny kock då vår nuvarande kock Emil slutar i december och en ny tar plats men som endast får vara med på slutspurten i december för att sedan börja på riktigt i slutet av januari när vi öppnar.

Vi ses!

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.