Pär Stenberg & Tobias Andersson

Oförutsägbara tider

Just nu lever de flesta i tider som är svåra att påverka och det gäller även näringslivet.

Vi börjar med det tråkiga läget vi har just nu som drabbar många och skapar en dominoeffekt i samhället.  För vår del märker vi av mindre köplust på nöjen, för oss ett restaurangbesök. Redan i somras var köpbeteendet annorlunda men det tror jag kan berott på andra faktorer än det vi har just nu. Hela året har varit upp och ner utan röd tråd.

Vi märker också av det hos våra lokala producenter som inte vet hur de ska hantera ökade kostnader och värst av allt är nog oroligheterna kring elpriset i vinter. Flera av de som jag pratat med kommer dra ner på sin verksamhet i vinter och en tid framöver då det inte längre är hållbart att hålla igång allt som krävs för en normal produktion. Det gäller både djuruppfödning och lagerhantering där det bland annat krävs stora kylrum och hög elförbrukning. Lösningen är olika men problemet är detsamma.

Minskat intresse från konsument som tidigare köpte direkt från producent, bland annat via Rekoringar, har minskat efter pandemin och det ger i sin tur även effekt på vår verksamhet eftersom de då väljer att dra ner på produktionen eller kanske rent av lägger ned för att det är för ostabilt. Vår verksamhet är inget undantag för höga elpriser. Vi hade som t.ex. under augustimånad högre elräkning än vad vi brukar ha under vintern i februari. Det säger en hel del och då är vår verksamhet inte så stor. Elräkningen för augusti var ungefär 10.000kr högre än normalt.

Vi kan inte stänga av mer än vad vi har gjort för att spara in på el om det ska vara öppet, en restaurang förbrukar ganska stor mängd el via våra maskiner och kylar. Enkelt sagt så är elpriset och ett minskat köpbeteende vårt största oro. Vi kan heller inte höja våra priser mer för då riskerar vi att tappa gästantalet. Jag ser hellre gäster i matsalen och att det rullar på än högre utpriser och besöksantalet minskar. En verklighet hos många som kommer bli märkbar denna vinter och vår. Precis som alltid, stötta det lokala så kommer samhället må bättre!

Nog om den huvudvärken, jag tror de flesta redan på något sätt känt av detta!

gästspel Edsbacka

Lite roliga händelser då! I slutet av september 24 och 25:e, hade vi två gästspel. Lördagens ”Four hands menu” med mig och Pär Stenberg samt Niklas Lindström från Wine Trade som styrde upp vinet. Vi skapade en meny med 9 serveringar baserat till största del på det lokala utbudet där Niklas matchade ihop riktigt trevliga vinalternativ. På söndagen var det även dags för årets skördefest och Långlunch ”hemma hos” med Osprey Farm & Studio, där även Pär och Niklas stannade kvar och gjorde succé. Kul men intensiv och fullbokad helg!

Länge sedan jag gjorde ett dubbelgästspel och nu vet jag varför, måndagen spenderades i soffan då kropp och knopp var totalt utmattade. Tur var att vi hade så trevligt! 😉 Stort tack Pär och Niklas och så klart även Johnny och Ina, det gjorde vi bra!

Se menyn från Långlunchen här. Konceptet Långlunch bygger på nyskördat från det farmen ger och menyn skapas utefter det. Oftast skickas det ut flera rätter under samma servering som ”sharing” mat. Jag och Pär skrev grunden till menyn ca 23.30 efter vår middag på lördagen. Kl 09.00 dagen efter började vi förbereda vår skördefestlunch med Osprey. Solen sken hela söndagen och serveringen var både ute och inomhus där Osprey hade tagit med ”farmen” till oss och pyntat med höstens färger.

Gästspel

Hösten brukar bjuda på en del temamiddagar men gästspelet blev det sista för denna höst innan vi drar igång med Vintermenyn. Jag gjorde dock en liten men kul grej tillsammans med Osprey Farm & Studio på marknaden och lagade en höstig pumpasoppa av deras pumpor och sålde vid deras marknadsstånd. Ett fint avslut för säsongens samarbete.

Och för er som planerar att boka Vintermenyn så är det dags. Som vanligt bokas fredag och lördagar på snabbast och veckodagarna brukar ta längre tid, dock har vi endast 30 platser per kväll. Läs mer på vår hemsida! Tills dess får ni ”nöja” er med höstmenyn. Vi har även dragit igång med våra 4-rättersmenyer sedan september (rekommenderas starkt). Passa på och prova och meddela gärna redan vid bokningstillfället om ni är intresserade av menyn (om ni redan vet innan besöket).

Höstmeny Edsbacka Bistro
Från höstmenyn. 1. Friterad Eldost från Jürss mejeri med zucchini. 2. Mälargös med morot och plattkål. 3. Bakad och sotad silverlök från Osprey farm, svamp & vaktelägg. 4. Dovhjort från Vrena vilt med betor & mangold.

landskapsmåltd

 

Sörmlands Landskapsmåltid är inskickad. Nu återstår endast presentation och en middag där Sörmland är 1 av 3 län som får laga en av sina rätter. Under Tore Wretmansymposiet ska Närke, Södermanland och Östergötland få laga varsin rätt till ca 100 personer. Närke står för förrätten, Sörmland för huvudrätten och Östergötland desserten. Superkul!
Läs mer om arbetet och landskapsmåltiden här!

Ett unikt arbete som blev aningen större än vad jag hade förväntat mig men känns hedervärt att få varit med och gjort allt detta, trots många timmar som ”egentligen” inte finns på dygnet. Nästa år, 2023 är året då Sveriges nya landskapsrätter ska marknadsföras eftersom Stockholm har utsetts till European Capital of Gastronomy 2023.

OCH KOCKAR, SE HIT! Efter 2 år ska min kock vidare på andra äventyr och jag söker därför en ny kollega i köket! Hör av er eller tipsa era kockvänner om att en ledig tjänst finns!

Vi ses!

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.