edsbacka strängnäs

Höstsäsong

Sommarsäsongen är officiellt över och ny säsong har börjat.

Det är alltid en skön känsla att ha avklarat ytterligare en sommarsäsong och att veta att hösten är precis runt knuten. Inför sommaren är man alltid taggad och laddad till 100% men när det närmar sig mitten på augusti så börjar man känna sig urladdad, helt förståeligt efter en intensiv period. Sista helgen i augusti och vi har klivit över mållinjen för den här gången. Nu väntas höstmeny, slutna sällskap, gästspel och slutligen Vintermenyn.

Sommaren var ostabil och känslan av högsäsong har varit blandad och inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Trots allt var juli helt ok men augusti var en tråkigare tid, trots fint väder. Ett genomgående mönster i sommar har varit att gästerna spenderat mindre per besök än normalt och ofta i mindre sällskap parvis. Vi får se om mönstret håller i sig under hösten. Det kommer i såna fall betyda nya utmaningar efter pandemin och även denna gång ganska svår att påverka.

Sommarens storsäljare har varit vår råbiff som för första gången har sålt bättre än toast Skagen. Oväntat och kul! Som många av er vet så är råbiff en sommarklassiker på vår meny och den är aldrig densamma. Årets variant var en dubbelmald rostbiff från Magdakullan. Serverades med eldadmajonnäs, rostat pankoströbröd, vattenkrasse och röd oxalis. Vid bordet toppades råbiffen med en chiliolja gjord på gochugaru-chiliflakes. Oväntad kombination som gifte sig perfekt!

råbiff magdakullan

Bland huvudrätterna är tronen oslagbar där Mälargös suttit säkert. Något mer otippat var efterfrågan på det vegetariska alternativet som varit lågt trots sommarsäsong då vi i vanliga fall säljer mycket mer av dessa typer rätter.

sommarmeny
1. Mälargös med sommarkål, sotad zucchini, spritärt, rotselleripuré & reducerad grädde smaksatt med gösbuljong. 2. Krokett på bondböna och höstärt. Serveras med dillpesto (solroskärnor, Almnäs tegelost), sommarmorot, kål, friterad ostronskivling, brynt smör och Almnäs tegelost mixad med torkade örter.

Som jag nämnde så blir det en del gästspel i höst. Lördagen den 24 och söndagen den 25 september är det dags för årets första men även sista gästspel.

24 september blir det kockgästspel med Pär Stenberg. Tillsammans kommer jag och Pär skapa en 6-rättersmeny av säsongens lokala råvaror. Med oss har vi även vinimportören Wine Trade som kommer servera ärliga och naturliga viner. Med våra två skilda matlagningsstilar kommer det bjudas på spännande blandning av smaker, råvaror och kombinationer.

Söndagen 25 september blir det Långlunch med Osprey Farm & Studio men med en twist. Vår gemensamma Långlunch tillsammans med Ina M & Johnny Andersson som gästar oss med skördetema. Allt grönt, blommor och keramik kommer från Osprey Farm & Studio.

Jag, Pär Stenberg och Niklas från vinimportören Wine Trade står för mat och dryck. Långlunch har blivit ett inarbetad koncept sommartid hos Osprey Farm & Studio och som jag även har gästat de senaste två somrarna men i år är de välkomna till mig och bistron med samma koncept och avslappade känsla. Se till at boka era platser. Om det är fullbokat så skriv gärna upp er på väntelista, chansen är stor att ni blir tillfrågade en plats. Boka gästspel här!

Den 13 oktober kommer jag att gästa Café Valet i Eskilstuna med Sörmlands nya lanskapsmåltid.
Under våren har jag varit med och utvecklat Sörmlands nya landskapsmåltid 2022 och kommer i samband med detta gästspela på Café Valvet i Eskilstuna med denna Sörmländska meny. Läs mer och boka här! Jag har nämnt en del om arbetet med lanskapsmåltiden här tidigare som varit ett hedervärt, roligt men utmanande arbete som började i våras. Kom och njut av menyn den 13 oktober på Valvet!

sörmlands landskapsrätt
Reportage från Stoltmat magasinet 2022.

Mycket smått och gått kommer såklart ske under hela hösten men året avslutas med vår nya tradition Vintermenyn, 6-rätter med smak av Sörmland. Menyn serveras från den 30 november – 17 december. Mer info finns på bistrons hemsida. Lägg på minnet och planera in!

Nästa vecka börjar nya öppettider att gälla, höstmeny och samtidigt kommer även våra 4-rättersmenyer tillbaka. Men allra först kommer vi på fredag, för 4:e året i rad att tillsammans med Strängnäs Whisky Society anordna en whiskeymiddag med temat bourbon. Ser fram emot en spännande och rolig höst! Man brukar säga när semestern tar slut att man ska återgå till ”vardagen” men efter en intensiv sommarsäsong är det nu dags för mig att återgå till vardagen. Dags att ta upp träningen, vara hemma på kvällarna och tid för planering. Semester får vänta tills januari. 😁

Vi ses!

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.