kallrökt lök

Alla längtar efter sol, även de svenska primörerna.

Än så länge dröjer det ett tag tills vi börjar med de riktiga primörerna så som sparris, då vi vill vänta in den svenskodlade men ramslöken har redan gjort premiär och kanske snart även rabarbern?

När våren bjuder på nya råvaror så börjar vi även ändra i menyn, tycker dock fortfarande om vår meny som vi har haft den första perioden på året. För att vara en vinter/tidig vårmeny så är den fortfarande spännande med intressanta smaker. Efter en tid med svajiga veckor så känns det som det återigen börjar rulla på, gästerna hittar tillbaka och många är ute och firar födelsedagar igen. Det märks även på åldersgrupperna där de äldre värkar hittat ut igen.

lökringarMen nu till helgen så var det dags. Vi bytte ut två av våra förrätter, rödbeta & vildand. Det finns inte så mycket av vårens gröna än men trots det kommer de nya att kännas mer vårfräscha med lite enklare smaker anpassad för vårens ljusare dagar och mildare väder. Så klart att den färska ramslöken har sin plats, den kommer tjatas ut tills säsongen är över! Ena förrätten är en lökvariation med vaktelägg och granskott och den andra är en carpaccio på vattenbuffel från Öja gård med kantareller, getost & hasselnötter.

Nästa vecka är det påsk och då har vi endast lunchöppet mellan kl 12.00-14.00. Vi kommer inte servera någon påskmat utan vi serverar en vårinspirerad lucnhmeny med 3-rätter. Det börjar att fyllas på med bokningar så det känns bra.

Svårt och veta efter två år med restriktioner vad folk får för sig att göra men innan pandemin tog fart så var det mer lönt att göra som vi gör i år, alltså ha öppet med en fast 3-rättersmeny lunchtid än att ha öppet med a la carte på kvällen. Också skönt för oss att någon storhelg kunna vara hemma kvällstid, en ovanlig känsla för oss i köket. Boka en påsklunch hos oss!

För ett par veckor sedan så blev det klart att jag är en av dem som ska vara med att ta fram Sörmlands landskapsrätter. En 3-rättersmeny som återspeglar Sörmland. Uppdraget kommer ursprungligen från Gastronomiska akademien, Måltidsakademien och Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. Gemensamt har de tagit ett initiativ för ”Svenska Landskapsrätter”. Uppdraget delades sedan ut till samtliga landshövdingar i Sverige. Beatrice Ask, Sörmlands landshövding gav sedan frågan till Sörmlands matkluster om de ville ta sig an uppdraget. Som resulterade i att jag fick ansvaret för att ta fram dessa rätter. Med mig har jag även Maria Printz och Patrik Arneke, två matprofiler i Sörmland och duktiga kockar.

Vad är Sörmland på en tallrik? Insjögös, potatis, spannmål, kål, gädda, gris, äpple eller rabarber?

Ett hedervärt uppdrag och en stor utmaning, men otroligt roligt och till slut ska vi nog få ihop en meny som de flesta sörmlänningar kan referera till. 🙂 Deadline är sista april och i mitten på maj har vi första serveringen till ca 50 personer som ska äta den Sörmländska menyn. Läs mer här!

Hösten kan tyckas vara långt bort men inte när man planerar ett gästspel, eller rättare sagt en helg med gästspel. I år har vi inte haft något event eller gästspel under våren så då tänkte jag att köra dubbelt upp i höst och som blir årets första och sista.

Osprey farm & Pär Stenberg
Johnny & Ina M Andersson från Osprey Farm & Studio och kocken Pär Stenberg

Helgen den 24-25 september laddar vi upp rejält och då kommer det ske två gästspel i ett. Ni som varit med förut vet att jag har gästat Osprey Farm & Studio sommartid de senaste åren på deras Långlunch. I år välkomnar vi långlunchen till Edsbacka Bistro söndagen den 25 september. Johnny och Ina M kommer till oss med samma koncept med temat skördefest. Vi kommer dessutom att ha med oss en gästkock och en vinleverantör som kommer servera fantastiska viner Läs mer på bistrons hemsida.

Så för att piffa upp helgen så kommer det även att vara ett gästspel här lördagskvällen den 24 september. Pär Stenberg, som senaste gästade oss när vi hade Chefs dinner kommer nu tillbaka och tillsammans kommer jag och Pär skapa en 6-rättersmeny med säsongens råvaror, eventuellt med ett par överraskningar. 😉  Med oss kommer även en av våra vinleverantörer, Wine Trade att vara på plats under kvällen och servera utvalda viner. Naturligt, ärligt och gott!

Eftersom både Pär och Wine Trade ändå har tagit sig till Strängnäs så får de även vara med på söndagens Långlunch. Vilken fullträff va?! Kommer bli hur grymt som helst. Jag, Pär, Johnny, Ina M och Wine Trade kommer tillsammans att skapa en spännande helg och en unik upplevelse!

Långlunchen den 25 september går att boka redan nu, dock kommer gästspelet lördagen den 24 september att dröja en stund till innan vi öppnar bokningen. Däremot går det bra att maila oss så får ni en notis direkt vi öppnar bokningen. Missa inte detta!

Hittills har våren haft mer motgångar än framgångar så vi hoppas att vinden har vänt och att allt kan rulla på utan krångel. Lika bra att ta allt på samma gång! 😉 Men nu börjar vi komma på banan igen och ser fram emot en härlig vår och försommar.

Vi ses!

 

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.