lissabon

Utvilad och taggad för ett nytt år!

Utvilad och på gränsen till smått uttråkad, kreativiteten vill ut och hjärnan vill stimuleras!
Senaste veckan har jag börjat starta upp verksamheten, inte i köket men framför datorn med kontorstid och allmänt underhåll och pyssel i restaurangen. Sånt som bör göras men som resterande tid på året inte finns utrymme för.

Trots allt som sker så blev det en kort resa till Lissabon. Fantastisk att komma iväg, se solen och en otroligt vacker stad där varje gränd ger dig en nya intryck och upplevelser. Det resulterade i tre bättre restaurangbesök, en för varje kväll.

Vi besökte restaurang Cura med 1-stjärna, sen blev det Mini bar, där modern tapas och välgjorda cocktails serveras. Sista kvällen var vi på A cevicheria, som det låter är det peruanskt tema med snabbmarinerad fisk och även tillagde rätter med fokus på fisk och skaldjur. Samtliga restauranger var bra och helt olika varandra, perfekt blandning. Jag smakade även Lissabons kända bakelse Pastel de nata, en smördegsbakelse fylld med äggkräm och lätt pudrad med kanel. Oväntat (sjukt) god!

pastel de nata
Pastel de nata

Egentligen hade vi inte bokat på restaurang Cura men när vi anländer till Lissabon så hade jag missat samtal från restaurang Loco, där vi egentligen hade bokat bord sedan ett par veckor tillbaka. Men dessvärre hade en i deras personal visat positivt på Covid och restaurangen stängde i 7 dagar från samma dag. Där står vi snopet utan restaurang.

En stjärnkrog kan vara svårt att boka inför samma kväll men i taxin från flygplatsen börjar jag ett seriöst googlande efter ett nytt ställe. Tillslut hittar jag ett som verkar intressant och den typ av mat som jag föredrar. Vi fick bord samma kväll och var inte besvikna. Med klassisk Portugisisk mat men i modernt utförande, genomgående portugisiska viner var helhetsupplevelsen väldigt bra. Tydliga smaker man kommer komma ihåg!

cura restaurant
Restaurant Cura

Mini bar ligger ingår i ett ställe som heter Bairro do Avillez. Rekommenderas! Just Mini bar ligger längst in i lokalen, där entrédörren liknar en bokhylla. Väl inne så är lokalen inte så stor men rymlig. Högt till tak och beigea tegelväggar likt innanför en kyrka. Maten är lekfull, blandat med molekylär matlagning i små serveringar var detta en bra upplevelse. Dessutom riktigt bra cocktails. Vi hade inte bokat bord men vi chansade och kom tidigt när de öppnade vid 19.00 och lyckades få plats, trots att det var en fredag. Tur för oss!

mini bar lisbon
Mini Bar

Cevicherian, ett liten restaurang med endast obokbara platser var även en höjdare. Fräscha och höga smaker, där havets råvaror tar störst plats. Vi valde deras avsmakningsmeny med deras klassiker och bäst säljande rätter, både kalla och varma. Bra blandning men hade gärna fått in någon rätt till, speciellt när vi såg hur de andra rätterna såg ut. Vi satt i baren och hade perfekt plats för att se alla kalla rätter läggas precis där vi satt. Den riktiga baren där drinkarna blandades är i anslutning till ett stort fönster så gästerna utanför, i väntan på ett ledigt bord kan dricka gott. Deras signaturdrink är Pisco sour, och ja den var oförskämt god.

Vi besökte även en cocktailbar som heter Red Frog, en så kallad speakeasy bar som inspireras från förbudstiden i USA. Baren ligger undangömd i en annan bar och här måste man boka ett bord för att få tillträde. Entrévärden utanför eskorterar gästerna halvvägs ner till den riktiga baren, där i trappen finns en hemlig dörr och lucka. Väl där inne finns ca 20 platser i bekväma fåtöljer och soffgrupper i ett stämningsfullt rum med egen bar och personal.

Väl hemma blev det ett besök på restaurang Petri. I Volts gamla lokaler på Östermalm finns nu Petri, avskalat och serverar endast en fast meny. Kanske hade jag byggt upp för höga förväntningar innan besöket då jag upplevde att det inte stämde överens med hur jag själv trodde det skulle vara.

Petri

Allt var vällagat och gott men med vissa slarvfel som drog ner helhetsupplevelsen. Generellt inte så mycket utstickande smaker utan ganska lågmälda smakkombinationer. Själv tycker jag om när vissa råvaror sticker ut och bryter av smakerna så smaklökarna vaknar till liv. Överlag vällagat och väldigt snyggt presenterat men inte helt min typ, inte denna gång i alla fall. Dryckesmenyn var väl utvald med några roligare utstickare.

Sista lediga lördagen fick spenderas på restaurang La Ragazza i gamla stan. Efter en snabb barrunda hos bland annat Pharmarium och Tweed var huvudmålet La Ragazza. Sun to table menyn bestod av 12 serveringar med några tilltugg innan. Genomgående gott, fräsch och vällagat med stor smakvariation. Dock återkommande svart tryffel och störkaviar men vad gör det?! 😉

la ragazza
La Ragazza

Vi valde även till en extra servering som går under namnet Taco Hedonista. En liten taco med Wagyubiff A5 och Oscietra-kaviar, den slank ner men smakar det så kostar det. Tveksamt prisvärd ”one bite” servering för 300kr men jäkligt gott! Här var maten stjärnan och bra val av vin och även i kombination men inte så spännnde, dock med någon utstickare såklart! Alltid är det något! 🙂

Nu när man bränt pengarna på fina måltider så måste man jobba upp kontot igen och så klart startar vi året på Edsbacka med nya rätter och smakkombinationer, lite nytt på dryckeslistan, både vin och alkoholfritt. Vi har även helt uteslutit klassisk läsk så som Coca cola och Fanta. Vi har sedan sommaren bytt ut vissa drycker som vi anser inte längre hör hemma hos oss och har vart efter de sålt slut inte köpt in något mer. Vi har istället utökat vårt utbud med must och andra drycker, med inriktning från Sörmland och närområdet.

Nytt för i år är att vi kommer testa att erbjuda en 4-rättersmeny där köket väljer rätterna och ändras därför efter tillgång. I början kommer vi bygga menyn utifrån vår vanliga meny men blir det en bra efterfrågan så kommer vi skapa unika rätter enbart till specialmenyn. Årets första meny finns att se på hemsidan edsbackabistro.se

Vi får se hur våren utvecklas med tanke på hur pandemin är just nu men det känns ändå bra, men som man lärt sig de senaste 2 åren är att det kan ändras snabbt. Det man får göra är att försöka ligga lågt med inköp och sånt som inte är akut. Både med vin, råvaror och inventarier får man vänta in till det allra sista.

Men nu är jag taggad för ett nytt år!
Ses vi på premiärhelgen?!

Vi ses!

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.