Långlunch

Hej då 2021, Hej 2022!

Ännu ett (pandemi) år strax över och nu är det efterlängtad semestertid.

Vilket år, på flera sätt. Fortsatt pandemi med hårda restriktioner med serveringsstopp kl 20.00 invigde året i ca 6 månader som slog hårt mot alla och omöjligt att jobba runt. Ett år då middagskassen var passé då folk verkat tröttnat (i alla fall här omkring) men samtidigt som det inte gick att ha öppet som vanligt med begränsade öppettider. Ett år då sommaren var kanon med bra väder och otroligt mycket folk och hög omsättning. Helt klart ännu ett annorlunda år med höga toppar och djupa fall.

di weekend edsbackaOch när det är som allra tuffast fick vi från ingenstans en bra recension i Di Weekend som muntrade upp och gav kraft att jobba förbi den sega och tunga våren fram till sommaren. Vi lyckades arrangera gästspel redan innan sommaren även fast det var restriktioner som försvårade men efter lite omplanering gick det dock bra att genomföra.

Sommaren med ett sitt ihållande bra och stabila väder utmanade oss alla och satte all personal på prov. Hösten bjöd på bra ruljans med gäster men saknade då personal i matsalen och vi fick använda oss av bemanningstjänst från Stockholm i ca 2 månader. Vi klämde in gästspel hos både Osprey Farm’s Långlunch och i Slussvaktaren hos Eskilstuna Ölkultur.

Hösten fortsatte med bland annat en rolig och unik ginmiddag och sedvanliga Hummerafton i samband med det svenska hummerfisket har premiär. Precis innan vi hann servera årets sista a la carte så fick vi även ett kort men gott omnämnande i White Guide. Kul! Helt klart ett minnesvärt år med sina utmaningar. Det har funnits många stunder under detta år som man undrat vad man håller på med men ur allt som skett har det även kommit fram en del positiva saker.

Hur tror vi 2022 blir då? Vi håller tummarna för milda (gärna inga) restriktioner som gör att verksamheten inte kommer påverkas lika hårt. Utöver det känns det som personalbristen har slagit riktigt hårt och kommer fortsätta vara så ett tag framöver tyvärr. Om vi får ett år utan några större restriktioner samt lyckas täcka personalbehovet för året så känns det riktigt bra och vi kommer fortsätta stärka vår filosofi och utveckla verksamheten med beprövade metoder och takt. Hoppas på ett år där man kan lägga tid på utveckling istället för att varje vecka behöva släcka små bränder. Pandemin har också skapat en ny efterfrågan, så länge inga restriktioner är i vägen vill säga och den kommer nog hålla i sig hela 2022 vilket skapar en ljus framtidstro.

Som kanske många vet så serverade vi vårt sista julbord 2019 och är inget som kommer komma tillbaka. Vårt nya koncept som vi kallar för Vintermenyn, 6-rätter med smak av Sörmland är här för att stanna. Med 0% julmat och ett koncept som är utvecklat utifrån vår verksamhet så är det bättre på många sätt. Kort och gott bestämmer råvarorna menyn och inte tvärt om. Under årets gång hamstrar vi råvaror för att sedan kunna servera dessa i december när utbudet är begränsat.

vintermenyn 2021
Vintermenyn 2021

Menyn serveras samma tidsperiod som vi hade julbordet och kommer alltid avsluta varje år innan vi har vinterstängt precis som julbordet gjorde. Ett koncept som mottagits bra och blivit omtyckt. Vintermenyn håller även vår röda tråd som resterande tid av året fast i ett annat format. Vi hade i december strax över 300 gäster som åt vår Vintermeny, fördelat på totalt 12 kvällar med samma personalstyrka som vid a la carte. Helt klart nöjd med det. Hade hoppats på 300 personer när jag planerade detta i höstas så känns bra. Alltid roligt att utveckla nya koncept, speciellt när mottagandet blir bra.

Nu är det dock semester sedan 20 december som gäller. Kan hända att det blir några restaurangbesök inom den närmsta tiden och onödig rastlöshet vid spisen 🙂 Nya menyer ska skrivas men utöver det ska jag försöka lägga tankarna någon annanstans än på jobb (kommer dock vara svårt att slita sig) 

Gott nytt år, vi ses i januari!

 

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.