Långlunch Osprey Farm MatiFokus

Är sommaren redan över?

Ännu en pandemisommar över. Överflöd av sommargäster och turister, i hållande värme och stabilt väder som satt bistron på sin spets, men blev det mer än vi klarade av?!
Som med ett knapptryck försvann värmen och regnet tog över och efterfrågan lugnade sig. Dels för att vi inte har lika många sittplatser inomhus som ute, och färre gäster tar chansen att det eventuellt finns lediga bord så blir det automatiskt färre för- eller omsittningar.

edsbacka bistro strängnäs

Sommarperioden är alltid tufft, både fysiskt och psykiskt men denna sommar har ändå varit den tuffaste hittills då vi inte haft samma ”flyt” under de tuffaste veckorna. Internt strul, sjukdom, en hel del problem med leveranser från grossister och andra leverantörer vilket bidrar till extra jobb och onödig tid som ska läggas ner på något som egentligen ”bara” ska fungera, maskiner och utrustning som ger upp när man har som mest att göra och ihållande hetta och fukt som gör det hela lite tuffare att jobba långa och intensiva dagar. Sammanfattat tuff men en bra sommar!

råbiff av vattenbuffel
Råbiff av Sörmländsk vattenbuffel från Öja gård. Serveras med svart vitlöksmajonnäs, rostade sesamfrön, krispig gurka & röd oxalis. Brynt sojasmör slås på vid serveringen.

Vi har haft våra ups and downs denna sommar men trycket har heller aldrig varit så stort som i år men förutsättningarna har inte varit bättre för det. En vinter/vår som var katastrof pga restriktioner och annat följt av en sommar med lättade restriktioner vilket gjorde att vi gick från 0-200 direkt där större delen av Sverige har hemester. Sommarvärmen höll i sig och så även turisterna. Otroligt kul och med många återkommande sommargäster men svårt att möta efterfrågan och även vad en del förväntar sig av oss när de gör sitt besök och som kanske kan vara deras allra första?!

Vi har fått kämpa för att få tag på de sörmländska råvarorna, då trycket på restaurangen ökat så har även svårigheten att få tag på tillräckliga mängder blivit påtagligare. Det har gått hyfsat bra ändå men det var inte en lätt match. Under de mest intensiva veckorna gick det åt ca 25 kg gösfilé i veckan, det är väldigt mycket, speciellt när vi inte har mer än 40 sittplatser och endast öppet kvällstid. Det har gått åt otroliga mängder med grön- och svartkål i sommar, känns som det aldrig räckte oavsett hur mycket vi beställde och så har det rullat på, kul men intensivt.

sommarmeny
1. Mälargös med blomkål, egensaltad stenbitsrom, mangold, libbsticka & reducerad grädde 2. Färska hallon från Kilfröslunda med buffelyoghurt, rostat bovete, granskottsolja, tagetes & hallonsås smaksatt med tonkaböna. 3. ”Fet gris” Mangalicakarré från Onsberga gård friterad ostronskivling och kålsallad med rostade hasselnötter.

Nu känns det redan som sommaren är över, trots att vi precis endast passerat mitten på augusti. Torget fylls inte av turister och värmen försvann och regnet tog snabbt över. Kan kanske september överraska likt förra året? Inte för att sommaren har känts kort, tvärt om men den tog tvärt slut. Kvällarna har dock varit rätt bra, trots vädret.

Långlunch Osprey farm & studioJag hann även denna sommar med ett gästspel den 1 augusti hos Osprey Farm & Studio med deras koncept Långlunch. Kul att få komma tillbaka och bemästra elden och odlingens gröna skafferi 🙂 Spännande koncept och man vet aldrig riktigt hur det slutar. Fullsatt, stabilt väder och glada gäster, vad mer kan man önska?! Kolla in video från Långlunchen här!

Vi har redan hunnit ändra på vissa rätter i sommarmenyn och håller just nu på att gå över till sensommarmenyn. Nya råvaror tar plats och sommarens rätter och smaker får suddas ut i takt med nytt kommer in. Lamm tog över Mangalicakarrén och hallon fick ta plats för jordgubbarna när jordgubbssäsongen tog slut och mer är på gång.

Efter allt strul den senaste tidens bordsbokningar och ”no shows” så lutar det åt att vi kommer införa ett online bordsbokningssystem till hösten. Kommer spara mycket tid och strul om det nu kommer fungera för vår typ av verksamhet men jag hoppas det. Jag har har aldrig känt att vi behövt det innan men efter den här våren och sommaren så överväger jag att skaffa det då jag tror det löser många nya problem uppstått.

Nu finns det tid för lite återhämtning och andrum. Hösten ska planeras och en del finns redan nu uppskrivet på hemsidan, bland annat återkommande Hummerafton. Vi söker även nya medarbetare i matsalen inför hösten så skicka ditt CV till oss! 🙂

Jobba med oss

Sommarpersonalen kör snart sina sista pass och Emilia som varit med oss nästan 1 1/2 år jobbade sitt sista pass i lördags. Tack för denna tid, det gjorde du bra och all lycka till i framtiden! Det har varit kul att se dig utvecklas i verksamheten och förhoppningsvis har vi lyckats föra över vårt tankesätt inom mat, dryck och värdskap som du kan ta med dig och dra nytta av.

Nu ska vi ladda om inför hösten och nästa vecka är sista veckan vi har öppet vardagar, sen återgår vi till fredag och lördagsöppet. På fredag är vi abonnerade och har en temamiddag där gin och mat i kombination står i fokus. Ska bli kul att köra säsongens första event tillsammans med Whiskeyklubben i Strängnäs där vi senaste åren haft en middag med någon sorts spritdryck i kombination med mat. Tack för den här sommaren, gäster, lokala leverantörer & personal!

Mot nya utmaningar, vi ses!

 

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.