edsbacka bistro strängnäs

Vi kör på!

Vi kör på och gör det bästa av situationen.

Trots mer åtstramningar för restauranger så kör vi på. Vi har utökat öppettiderna på lördagar för att kunna få fler att äta hos oss, dock har vi begränsat med platser både dagtid och kväll och rekommenderar alla att boka bord.

Efter alla åtstramningar som vi måste anpassa oss till gör att vi endast kan ta emot gäster i matsalen och det betyder att vid ca 20 gäster är vi fullbokade. Nu när vi har en tid att anpassa oss till när det kommer till försäljningsstopp har vi därför en personal mindre i matsalen vid varje service, eftersom vi inte kan sälja så pass mycket för att täcka upp den andra personen.
Det resulterar i att vi måste begränsa oss för att hinna med det gäster vi har och kunna ge dem en ordentlig service. Vi förlorar ca 2 timmars försäljning och nuvarande regler gör att vi inte får sälja något efter 20.00, så är det helt omöjligt att få någon typ av merförsäljning eller att kunna ta in de där allra sista sällskapen.

lounge edsbackaJust nu kommer nästan samtliga gäster mellan 17.00-18.00 vilket gör att trycket är som högst under service vid 19-tiden. Det gör att vi inte hinner ta oss an mer, både från kök och servering. Det uppstår en flaskhals när vissa är på fördrink, några på dessert, några är på förrätt, några på kaffe och avec osv. I normala fall sprider vi ut sällskapen med ankomst under ca en 3-timmarsperiod, nu under endast 1 timme.

Kl 17.00-18.00 har vi dessutom utlämning av middagskassarna så precis vid öppning brukar de flesta kassarna lämnas ut vilket gör att den första tiden vid öppning ska även de lämnas ut. Det går dock smidigt och de flesta swishar sin middagskasse i förväg så utlämningen går snabbt och smidigt.

De senaste veckorna har vi tackat nej till sällskap varje helg vilket är jätte tråkigt då vi verkligen skulle behöva dem men det går tyvärr inte. Även fast det står tomma bord betyder det inte att vi kan använda dem. För att försöka komplettera det har vi nu börjat öppna vid kl 12.00 på lördagar för att fler gäster ska kunna besöka oss. Kvällsmenyn gäller hela dagen och det är ingen skillnad på dag och kväll.

Det är svårt att planera med regeringens ”jojjo-beslut”, inför varje vecka vet man aldrig vilka nya regler som införs och anpassningarna kan behövas ske snabbt. Vi har ändå planerat in ett kockgästspel den 15/5 och håller tummarna att det ska gå att genomföra. Läs mer om det på hemsidan.

Vi har haft öppet i snart 1 1/2 månad sedan vi hade vinterstängt och de första ändringarna i menyn börjar nu ske. Även på dryckessidan har det skett ändringar och det kommer inom den närmsta tiden dyka upp fler nyheter. Trots pandemi och åtstramningar försöker vi utvecklas med tiden i den mån vi kan.

edsbacka bistro strängnäs
1. Vildand 2. Mälargös 3. Dovhjort 4. Hallon, björnbär & rosenkvitten.

Årets första meny tycker jag har varit bra, trots den tuffaste tiden på året att skapa intressanta rätter då det inte finns så stort urval med råvaror om man ska hålla sig till vår inriktning och filosofi.
Men nu börjar dock skafferi med roliga råvaror från förra säsongen ta slut så vi hoppas våren kommer snart så vi kan njuta av späda ramslöksblad, färska nässlor och försommarens rabarber och sparris.

sörmländska dumplings
Sörmländska dumplings fyllda med pumpa och svamp. Serveras med svamp, granskott, hasselnötter & buljong av rostad champinjon och sockertång.

En annan mer otippad rätt vi har just nu är Sörmländska dumplings. Och vad är det som gör dessa dumplings Sörmländska?
Dumplingsdegen är gjort av vetemjöl från Warbro kvarn, därav den mörka färgen. Det ger även en lite fastare och en annan textur än klassiska dumplings som man är van vid, där de flesta använder super vitt mjöl, rismjöl eller sojamjöl. Dessa är sedan fyllda med en puré av pumpa och svamp, båda från Sörmland.
Rätten toppas med stekt svamp från Sörmländska skogar, granskottsolja och inlagda granskott från Högtorp gård.

Hasselnötterna och buljongen av rostad champinjon och sockertång från Koster är det som inte är lokalt. Buljongen serveras på sidan av och hälls på vid servering hos gästen. Kul att leka med inspiration från andra typ av kök men ändå behålla vårt tankesätt kring råvaror.

 

Tips på långläsning från White guide ”Hållbart, hållbarare, hållbarast”
Och tips på utflykt i helgen, Korv & Brödrundan

Vi ses!

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.