dumlings

Tillbaka till paradiset!

Nu är långledigheten över och återhämtningen klar!

Tristessen har tagit över en del den sista tiden och kreativiteten vill ut. Som vanligt hann jag med några restaurangbesök så att inspirationen fyllts upp och att smaklökarna fått uppleva något annat än min egen matlagning. Nu är jag redo för ytterligare ett arbetsår och är, trots allt som pågår, optimistisk för det nya året!

dumplings

Annars, utöver några restaurangbesök har ledigheten spenderats hemma. Det har blivit en hel del matlagande och gott i glaset i hemmets lugna vrå under ledigheten. Nyår som de senaste åren oftast förknippats med resande och exklusiva middagar blev nu på hemmaplan med oss själva. En härlig lunch med dumplings och ostron i skogen och som avslutades med tema fisk & skaldjur på kvällen.

Restaurangbesöken blev hos Lilla Ego, Soyokaze och Hasselbo, alla är värda ett besök om man inte varit på någon av dem. Lilla Ego är ju ett säkert kort och man blir nog aldrig besviken där. Hasselbo är relativt nya och är en mindre kvarterskrog där de serverar mellanrätter. Du behöver äta ca 4-6st rätter för att få en komplett middag, men du får en varierad meny och kan prova något nytt även om du känner dig osäker eftersom rätterna är så pass små.

Lilla Ego & Hasselbo
De 3 första är från restaurang Hasselbo och de resterande 3 är från Lilla Ego. 

Höjdpunkten var Soyokaze. Det har funnits med på ”att besöka-listan” en längre tid och nu äntligen blev det av. Blev faktiskt tipsad om dem första gången 2018 när jag satt och åt på restaurang Gaggan i Bangkok (2-stjärnig restaurang som stängde 2019), då två ”äldre” herrar satt något bord ifrån oss som tydligen också var svenskar och matnördar tipsade starkt om Soyokaze. Deras servering är japansk omakase, rena fina smaker och råvaror, i ett finslipat och stilrent koncept. Det var en otrolig leverans och helt klart värt ett återbesök.

soyokaze

Till maten drack vi Champagne (passar riktigt bra med sån här typ av mat) och Riesling men vi tog utöver det ett sake-paket. Spännande med sake och det är såna skillnader på de olika dryckerna och tillverkningssätt. Tycker helt klart att man ska testa sake när man är på bättre ställen och äter sådan här typ av mat. Ett bra tips är att dela på ett sake-paket på 2 personer som vi gjorde och dricker annat utöver det. Sittningen bjöd på ca 15 serveringar som tog ungefär 2 timmar. Rätterna bestod av bland annat kammussla ’från 2 olika länder’, marulkslever, sjöborre, abalonemussla, hummer och så klart olika serveringar av tonfisk och färsk wasabi.

Om man är intresserad av mer bilder så finns det på Instagram och Facebook.

Ett hett tips just nu är att det är enkelt att få bord under dessa tider och det är väldigt lugnt ute på krogarna så man behöver inte vara allt för orolig och man känner sig trygg i besöket. Kan man besöka en vardag så är det ännu lugnare och garanterat inga folkmassor. Passa även på att besöka de restaurangerna som i vanliga fall är ”omöjliga” att få bord på, alla har det lugnt.

Se till att stötta dina favorithak så att de finns kvar, man kan inte ta allt för givet! Det finns mycket att tycka och säga om den här pandemin och dess hantering men en sak som är säker är att utan support från gäster och kunder under pågående pandemi kommer inte många finnas kvar när allt är över och många kommer inte våga riskera det som krävs för att starta upp något utifall historien upprepar sig, vilket det tyvärr kommer göra på ett eller annat sätt.

Nu inför det nya året på bistron är nya evenemang sparsamma eftersom det är svårt att planera och för osäkert. Men jag har faktiskt bokat in ett gästspel den 15 maj med kocken Anders Johnsson, som var hos oss 2018 och gjorde ett liknande gästspel. Då var han finalist i Årets kock men nu är han aktuell med sin första kokbok, kokboken HÄRIFRÅN. Lägg in i kalendern, begränsat med platser och fantastisk god mat. 🙂

Anders Johnsson
Från Anders Johnssons Instagram & foton från kokboken HÄRIFRÅN.

Utöver det får vi se hur allt utvecklas och vi satsar lite extra på våra middagskassar nu under våren. De kommer fortsätta fram till sommaren, då det blir uppehåll och återkommer till hösten. Kassen är här för att stanna! Menyn är en rullande meny på 4 veckor och första menyperioden finns att se på beställningssidan och utlämningen är återigen utökad till både fredagar och lördagar.

Efter att nu erbjudit kassen sedan mars förra året så är menyn justerad på flera sätt.
Den ska vara lättlagad för alla, oavsett kunskap, hålla kvalité oavsett vem som slutför den, innehålla så lite allergener som möjligt så det inte ställer till det för mycket för oss i tillverkningen (tar otroligt mycket tid att anpassa enskilda rätter/råvaror), måste vara ”svinnsmart” då kassen kan variera stort i försäljning allt efter påverkan av nya restriktioner med mera, generellt ska du kunna slutföra kassen dagen efter hämtning om det önskas och vi har även justerat in det som verkar sälja bättre. Vid speciella tillfällen kommer menyn utökas med en rätt, alltså en 3-rätters meny, som tex inför Alla hjärtans helg och påsk.

Fisk som huvudrätt har inte varit någon succé jämfört med kött, och så har det varit sedan start. Därför kommer vårens meny inte innehålla så mycket fisk som huvudrätt då vi tappar en betydligt stor del av försäljningen den veckan. Och som situationen är nu, och som den har varit är vi starkt beroende av den här typen av försäljning för att kompensera det vi inte har i restaurangen.

Oavsett pandemi eller inte så ska vi få ut det bästa ur 2021, med er hjälp och våra gäster såklart. Nu kör vi och jag hoppas ni är med?! 🙂 Fredagen den 29/1 öppnar vi och har både a la carte med ny meny och middagskassar.

Vi ses!

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.