edsbacka

Det vänder fort!

Från en bra och jämn höst till en segstartad november och värre blev det med nya restriktionerna förra veckan.

Med risk för långläsning!

Denna vecka är det helt dött på bokningsfronten, telefon och mejl är helt tyst.
Veckans heta ämne är så klart ”22-regeln”, där alla restauranger, pubar, hotell med mera som innehar serveringstillstånd begränsas till sista beställningen 22.00 och lokalen ska vara utrymd senast kl 22.30, som är tänkt att börja gälla från och med 20 november fram till sista februari.

Problemet som jag ser i det är att samtliga i en bransch men med så olika inriktningar dras över samma kant. En restaurang med fokus på måltiden är inte samma sak som en pub eller ett ställe där alkoholen är prio ett. Alkoholen har setts som ett de stora problemen med spridningen av Corona och vår bransch blir så klart hårt drabbade oavsett om man är en restaurang, pub eller nattklubb.

Egentligen, utifrån min verksamhet drabbas vi inte speciellt mycket tack vare denna regel, det går att anpassa och våra gäster är inte så sena av sig. Vi ligger dessutom i en sömnig småstad så att äta sent ingår inte i den kulturen, men det gäller ju inte alla. Dock säger denna regel, om man läser mellan raderna att ”gå inte ut och ät, det är farligt” så det blir ändå ett problem för att den avskräcker folk att besöka restauranger, oavsett inriktning och plats. Den förstärker de restriktioner som redan finns och skapar återigen en sits där vi måste hålla öppet men utan gästflöde, precis som i våras.

Bistron har fokus på måltiden och dryck kommer i andra hand, alltid varit så. Vi har otroligt sällan ”fylla” och gästerna är väldigt skötsamma och medvetna. Snittålder på våra gäster är runt 45–50 år. Vi har inget barhäng och vår ”lounge” är minimal med ca 5–6 st sittplatser som nästintill är oanvänd. Används oftast när gäster väntar på sitt bord under högsäsong.

matifokus edsbacka bistro

Senaste månaderna har våra sällskap till största del bestått av sällskap med 2 personer, alltså oftast par. Och det är ju bra att man går ut med sina närmaste. Det gör även att våra bord halveras i antal och i vårt fall blir restaurangen fullsatt redan vid 24–28 gäster, där gästerna omedvetet redan har glesat ut mellan borden då de finns stort antal tomma platser tack vare de små sällskapen, utöver de bord vi redan tagit bort sedan länge. Vi har endast bordsservering, vilket vi också alltid haft.

Restaurangbranschen är också en bransch som innan Corona varit hårt kontrollerad med allt från städning och rutiner, Skatteverket, har vi tillräcklig stor meny för att få sälja alkohol, hur sker alkoholförsäljningen och hur påverkade är gästerna, finns det olagliga droger osv. Nu senast har vi även kontroller för trängsel, hur stort mellanrum vi har mellan borden och rutiner vi har med gäster vid betalning och ankomst för att undvika trängsel. Alltså ytterligare kontroller. Vid två olika tillfällen hade vi oanmälda besök under vår högsäsong. I vilken bransch ser man idag liknande kontroller?

Vi har inte haft några avvikelser på våra kontroller och oanmälda besök, inte ens i somras gällande avstånd och hantering av gäster. Ändå blir vi lika behandlade som en fullsatt pub där de har en högre alkoholkonsumtion, där ”fylla” är vardag och gästerna rör sig mer fritt. Alla verksamheter är inte likadana trots att de ingår i samma bransch. Det bör då också finnas ett statligt stöd för de som livnär sig på att sälja alkohol, som efter den 20 november inte kan vara öppet på samma sätt men att endast införa ett förbud är inte en lösning.

edsbacka

Vissa säger att hälsan går före ett glas ute på krogen, visst är det så men det är inte så enkelt. Som sagt alla verksamheter är olika, många personer som jobbar inom vår bransch har drabbats hårt, det ekonomiska stödet från regeringen är inte så mycket till hjälp och alla kan inte permittera om verksamheten ska kunna drivas vidare eller få de ekonomiska stöd de behöver. Dessutom så är branschen inte den mest kapitalstarkaste, pengar rinner fort iväg utan dagliga inkomster. Vi var även i princip den första bransch som drabbades av hårt av pandemin och det ser ut som vi kommer drabbas hårt även till slutet.

För min egen del är bistron en så pass liten verksamhet och det går anpassa sig rätt bra och dra ner på kostnader men det påverkar oss såklart ändå väldigt mycket och jag ser inte fram emot att åter igen uppleva samma situation som i våras.

Senaste halvåret har man ofta fått höra att ”var kreativ, tänk utanför boxen!”, jo men vad tror ni man har gjort sedan mars? Det är ju i princip vad man fått göra varje vecka med nya utmaningar under denna pandemi. Det finns ju också en gräns av hur mycket man kan göra ur sin befintliga verksamhet och hur mycket man mäktar med.

Mitt år har både bestått av bottenrekord och topprekord och just nu verkar vi gå in i en mörk period igen, liknande våren. Vi kämpar vidare med allt som detta innebär, oavsett vad men det tär på oss alla. Man måste också komma ihåg att vi planerar för morgondagen, det här kommer plana ut till slut men för att kunna göra det bör det finnas tydligare regler och stöd från regeringen som förenklar inte försvårar.

Om regeringen anser att Coronasmittan ska begränsas via alkoholförsäljning, stoppa då alkoholkonsumtion som är okontrollerad. Stäng Systembolaget! Då finns endast kontrollerade serveringsställen kvar där kraven redan är hårda och ständigt kontrollerade.

Finns hundra andra saker. Varför får man resa, inrikes och utrikes? Varför går tåg och busstrafiken som vanligt utan några regler? Varför är inte de privata festerna olagliga när de pågått sedan mars bakom stängda dörrar utan krav på avstånd och alkohol? Varför har folk trängst på stranden hela sommaren? Vart är avståndvakterna i köpcentrumen? Man kan ju fortsätta…

Den här veckan påminner om i våras, telefonen har endast ringt ett fåtal gånger, varav hälften var försäljare. Mejlen har i princip varit helt död hittills. Dock har middagskassarna fått en skjuts men då har vi inte mat så det räcker eftersom det har vänt så fort och hinner inte ställa om.

vintermeny edsbacka

Det är ju som det är, en orolig tid utan svar. Snart börjar vi med vår Vintermeny som består av 6-rätter med Sörmland som inspiration. Det ersätter vårt julbord och vi hoppas att våra gäster vill komma till oss trots omständigheterna. Vi gör allt vi kan för att göra det så säkert som möjligt att besöka oss och efter som situationen är som den är just nu blir det också på automatik färre gäster, alltså mindre trängsel. Vi har avstånd, handsprit och uppmanar alltid våra gäster och personal att stanna hemma vid symtom. Vi gör det som krävs!

Kort och gott, denna pandemi är inget att skämta bort men en specifik bransch kan inte pekas ut som orsaken till det onda!

Under perioden vi serverar Vintermenyn kommer vi maximalt ta emot 30 st gäster/kväll, fördelat i två rum, men kan tänka mig att vi inte ens kommer fylla de platserna varje kväll. Vintermenyn ersätter som sagt vårt julbord som är inställt i år, bara det blir en stor omställning på flera sätt. Efter den 19 december stänger vi fram till sista helgen i januari, precis som vi brukar göra.

En tid för återhämtning och en tid för att fundera på hur vi ska tackla det nya året, som förmodligen fortsätter i samma stil som detta.

matifokus_loga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.