kålrabbi

Sommarsäsong!

Sommaren började med värmebölja, efter första veckan var man redan trött på hettan. 33 grader utomhus i skuggan så kan ni gissa vad temperaturen blev i köket!
Med värmen kom även gästerna, riktigt kul att det drog igång direkt.

Veckan efter försvann sommaren men inte gästerna, det har trots det ostabila vädret varit väldigt bra ruljans med gäster även när vi endast kör inomhus. Dock är våra platser inomhus begränsade då vi tagit bort ytterligare bord för att hålla säkert avstånd mellan sällskap. Vi kan ta in maximalt ta in 40 gäster samtidigt och det är endast om det går jämt ut med borden, vilket det väldigt sällan gör. Så oftast om det är fullt inomhus under dessa tider är det ”fullt” redan vid 32 gäster. Eftersom vi till exempel inte kan dra runt borden och skapa 2 st 2:or av ett bord för 4:a så tappar man 2 platser. På så sett försvinner många platser vid små sällskap.

Utomhus har vi ytterligare 40 platser, men endast om vädret tillåter eftersom det inte är skyddat för regn eller kallt väder. Däremot har innergården i år efter corona-anpassning blivit väldigt bra, samt att det fick sig en rejäl städning innan sommaren med nya blomlådor och nystädad trall. Vi hoppas sommaren kommer tillbaka och att vi får utnyttja våra serveringsområden till fullo 🙂

Hittills har sommaren känts bra och trots att sommarpersonalen inte fick någon ”träning” p.g.a corona och med våra begränsade öppettider så har det gått väldigt bra. Speciellt med tanke på att vi har haft bra tryck från start utan uppvärmning. Sommarmenyn känns väldigt bra, nu är frågan om vi får tag i tillräckligt med råvaror för att kunna köra samma meny hela sommaren. Det har redan blivit en liten ändring under helgen som var men det räknar jag med är återställt till onsdag denna vecka. Dovhjort från Äleby gård fick gästspela istället för lammet som tog slut under helgen. Alltid en utmaning att jobba med lokala råvaror då allt är begränsat och stor planering krävs för att få ihop allt.

sommarmeny
1. Gurka & fetaost 2. Mälargös med mangold 3. Lammstek från Onsberga gård med pak choi 3. Svenska gubbar med yoghurtglass smaksatt med spansk körvel

Sommarens tunga arbetsdagar har redan känts av, och känns i kropp och själ att åren går, man klarar inte av lika mycket som för 10 år sedan. Söndagar är dagen som jag är ledig för att sedan börja måndagen med kontorsjobb och fixande inför veckan. Sedan följer 5 dagar som börjar vid ca 09-tiden och slutar vid 23-tiden, som tur är har man roligt under tiden men man går in i ett ”sommarläge” som är ’alltid trött, men kör ändå, det är snart över-befinnande’. Motivationen är nöjda och glada gäster med fullsatt restaurang.

osprey farm

Den 22 augusti ska jag köra ett gästspel ’Långlunch’ hos Osprey farm i Fogdö vik, Strängnäs. Flera datum med olika mathantverkare är inbokade under sensommaren och den 22 augusti är det min tur. Ska bli roligt och utmanande och eftersom allt är utomhus så hoppas vi på fint väder med uppehåll. Temat är grönsaker från odlingen och fisk från Mälaren och menyn skapas utifrån det. All tillagning sker över öppen eld vid deras grillplats som är centrerat mitt i odlingsområdet, och det är även där sällskapen sitter till bords. Det finns 20 platser per omgång. Just nu är det fullbokat samtliga datum men jag rekommenderar er att sätta upp er på väntelista då bokningsläget kan ändras snabbt. All bokning sker via Osprey farm.

Utöver det så händer det inte så mycket just nu under sommaren då jag måste fokusera på bistron och det som sker just nu men till hösten så har vi ett kockgästspel inplanerat i oktober av Kristofer Winnerhed från Julita wärdshus. Ska bli spännande med årets första event, äntligen! Dock som ni förstår kommer platserna vara väldigt begränsade denna kväll.

Igår tog jag en paus och besökte Café Nizza i Stockholm, gott, trevlig och avslappnat. Skönt att byta omgivning!

café nizza
1. Hamachi med hallon 2. Ravioli med kål & citron 3. Gott vin 4. Mandelkaka med persika

Nu kör vi sommarsäsongen, in i kaklet! 🙂
Vi ses!

matifokus

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.