edsbacka bistro

Nu är vi igång.

För några veckor sedan öppnade vi och det är faktiskt väldigt skönt att komma tillbaka till jobbrutiner igen.

Mitt jobb är också min hobby och nörderi så jobbet blir oundvikligt en stor del av min vardag och fritid, som jag dock trivs bra med.

Årets första månader på året är också de svåraste inspirationsmässigt då en stor del av de råvaror vi jobbar med är begränsat inom den inriktning vi har. Kreativiteten sätt på prov och förhoppningsvis har vi sparat en del från förra årets säsong som vi kan använda.

Nu på årets första meny har vi till exempel råvaror som björnbär, krikon, fläder, krondill, pumpa, höstsvamp, pressgurka, purjolök och lingon som har sparats från förra säsongen. Kul att vi ändå har så pass mycket smådetaljer som är Sörmländsk förutom kött och fisk även nu under vintertid. Menyn känns bra och tillräckligt spännande med en blandning av klassiska rätter och nya smakkombinationer.

För första gången i bistrons historia har vi egengjord pasta på menyn i form av en öppen ravioli fylld med pumpapuré, serveras med vaktelägg, granskott, hasselnötter, kantareller och svampbuljong. Rätten är väldigt god men pastadegen behöver jobbas lite med. Svårt att få ihop det smidigt i service med koktid och tajming. Nu har vi haft ett par veckor på oss att öva så hoppas den sitter på Alla hjärtans dag som är nu på fredag för då lär det smälla 🙂 Det är fullbokat redan nu och väntelista finns.

matifokus

Vi har en del på gång innan sommaren nu så som Räkfrossa och en lyxigare Champagnemiddag. Läs mer om det på edsbackabistro.se. Tyvärr fick vi ställa in årets första Räkfrossa för bristande intresse. Den skulle ha varit nu på onsdag den 12/2.
Tråkigt när det blir så när vi försöker hålla lågsäsongen igång med små temamiddagar där marginalerna för oss även är små men vi gör det för att hålla igång bistron även under ”tråkiga tider” på året och för att göra något mer avslappnat mitt i veckan till ett bra pris för gästen. Vi hade liknande problem förra året under samma period när vi hade blåmusslor med tema öl som vi anordnade tillsammans med Mälardalens Brewing. Räkfrossa är för övrigt ett av våra populäraste teman under vardagar men svårt att fylla dessa perioder.

Höstens event är även det under planering och ett återkommande event är självklart Hummerafton. Mårten gås får vi se om vi fortsätter med då intresset är väldigt varierande och mycket jobb som ligger bakom den ”enkla” 3-rätters middagen. Andra roliga nyheter är att ett nytt spännande kockgästspel som är under planering. Mer om det senare när det är spikat men jag tror att den här kocken lämpar sig perfekt för ett gästspel hos oss med hans matfilosofi och råvarukunskap. Hoppas det blir av!

alla hjärtans dag

Vi letar fortfarande efter en servis och vi har folk som provjobbar nästan alla helger nu. Det drar ut på tiden när vi endast har öppet några få dagar i veckan. Alla kvällar lämpar sig inte heller för att ta någon som provjobbar då detta tar väldigt mycket av vår egen tid och ’sinkar’ ner vårt vanliga tempo samt rutiner.

Förhoppningsvis belönar sig det i slutändan men att få in en person som är helt ”färsk” inom restaurangbranschen till att bli självgående är en lång process, men det är så vi måste göra då vi inte får tag i personal med rätt erfarenheter eller kan tillfredsställa dem. Också för att vi inte kan erbjuda tillräckligt med arbetstid för personer med den erfarenheten. Ska vi hitta dessa måste vi öka våra öppettider och dagar men då kommer nästa problem att efterfrågan för vår typ av restaurang och inriktning inte finns i tillräcklig stor skala för att det ska fungera till vardags, förutom under sommarmånaderna. En utmaning och dilemma som vi har att jobba vidare med.

edsbacka

Vi skulle under lågsäsong behöva ca 25-35 gäster varje kväll om det är kvällsöppet under vardagarna. Låter inte mycket men den efterfrågan finns inte.

Då vi även anses vara en ”finkrog” för lokalborna hjälper inte till. Har lagt ner mycket tid och energi med att få bort att vi skulle vara en finkrog och ”fine dining”, vilket är helt fel. Vi är inte i närheten av det men missuppfattningen och kunskapen bakom ordens betydelse är betydlig. Vi kämpar vidare med det vi tror på, så pommes och oxfilépasta kommer fortfarande att lysa med sin frånvaro hos oss. Och om det gör oss till en ”finkrog” så får det nog vara så en stund till 🙂

Som jag sagt förut så är Strängnäs inget undantag för pendlarstäder och småorter i Sverige men hoppet om en förändring finns kvar och är inte omöjligt. Jag har hört en liten förbättring av mina branschkollegor i stan att utvecklingen blir bättre men det går sakta framåt.

Vi har faktiskt fått in ovanligt mycket abonnering och catering förfrågningar för att vara så här tidigt på året vilket är väldigt kul och kan säkra de lunga perioderna på året. Sommartid har vi väldigt svårt att kunna erbjuda catering och undviker det under de mest intensivaste veckorna men från slutet av augusti och framåt gör vi gärna nya uppdrag. Vi är begränsade i kapaciteten och fokus ska först och främst vara på bistron och en catering får inte bli negativ för den vanliga verksamheten. Man skulle vilja säga ja till fler cateringuppdrag än vi kan och gör idag.

Nu kör vi vidare och det är skönt att vara tillbaka.
Vi ses!

matifokus

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.