matifokus

Hörde jag semester?

Det stämmer!

Efter ett lyckat julbord fördelat på 19 tillfällen är det nu äntligen dags för årets riktiga semester.  Vi slog förra året med antal gäster under julbordet med ca 100 st. Bra jobbat alla! Eftersom vi max kan ta emot 36 personer/tillfälle är det mycket roligt att vi fick ett sånt bra bokningstryck och efterfrågan i år. Välbehövligt efter allt slit och planering som julbordet kräver. Kul!

matifokus

Året som varit har bjudit på allt från Chefs dinner 3.0, hummerafton, spännande och kreativa middagar vid slutna sällskap, skaldjurskvällar och nya bekantskaper och leverantörer. Vi har utökat våra samarbeten i det sörmländska skafferiet och vi utvecklas ständigt.

Att hitta balansen med att utvecklas, hitta nya råvaror och samtidigt vara intressant för den lokala publiken är en utmaning som ständigt finns där. Vi jobbar med det vi tror på, inte bara något som är trendigt, vi kopierar inte andra utan vi strävar efter att alltid gå vår egen väg. Visst snappar vi upp nya saker hos andra, vid restaurangbesök och resor, men det är en del av utvecklingen så länge man gör det på sitt eget sätt.

Mycket av det vi har på menyn är råvaror som vi erbjudits av våra sörmländska producenter och odlare och utifrån det har vi skapat menyerna. I många fall skapar man först menyn och sedan beställer hem råvaror efter det men det går inte att arbeta så när man jobbar på det sättet som vi gör, då får man anpassa sig efter utbudet, sen skriva meny efter det. Mycket roligare och mer kreativt sätt att jobba. Sen kan jag också älska att sluka i mig en frisk mango och chilisallad med cashewnötter och friterad krabba men det serveras normalt inte hos oss, vill man ha det får man gå till någon annan, och så ska det vara.

Ett stort problem som jag tycker finns, speciellt utanför storstäder är att många restauranger i princip har likadant utbud på menyn och även i dryckesväg, ingen vågar sticka ut eller ha något som kan göra att det inte passar den större publiken.

matifokus

Jag förstår varför, alla kan laga det utan större svårigheter och det krävs mindre kunskap av personalen, arbetstiderna blir lägre då det kräver mindre förberedelser, personalbrist inom branschen råder i hela Sverige, råvarornas tillgång finns året om och inköpspriserna går att pressa ner, det är mer lönsamt för verksamheten i flera perspektiv, efterfrågan ligger till den stora delen på denna typ av urval hos både ägare och gäster men den hindrar även utvecklingen för att släppa taget om de där ”säkra korten” och gå vidare.

De ”säkra korten” kan vara bra och gott men väldigt sällan de görs med sån kärlek och respekt som de behöver och förtjänar. Den största förändringen som har hänt de mindre städerna de senaste åren är att restaurangerna har bytt ut de klassiska burgarbröden med sesamfrön till en brioche variant samt att pommes kommer i en liten frityrkorg eller i en trendig ”plastkorg”, men allt smakar likadant vart du är är, och har förmodligen samma ursprungsråvaror.

År 2020 kanske blir året ni byter mönster och provar något nytt, tänker hållbart och handlar smart, ser det som finns på hemmaplan utan att prata om vad som saknas, ta hand om det som finns och var delaktig i utvecklingen.

matifokus

Utöver bistron var matåret varierande med besök på bland annat Frantzén, Punk Royale, Sushi Sho och Dill, hoppas på nya spännande besök under nästa år.

Nu ska jag njuta av välbehövlig ledighet. Följ med på matinspiration via sociala medier 🙂
Jag har redan nu två intressanta restaurangbesök inbokade under januari, Gastrologik i Stockholm och Rutz i Berlin, båda med 2 stjärnor i guide Michelin.

Vi ses i slutet av januari 2020!
(lite av vårens event och händelser finns redan nu på bistrons hemsida)

logga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.