julbord

Julbord, säsongsslut & semester

Oj vad året går snabbt när man blickar tillbaka. Nu är det slutspurten på bistron med julbord i fokus. Vårt klassiska julbord med Sörmländska smaker är i full gång och är, tillsammans med sommaren vår mest intensiva period. Mycket tid, planering och arbete ligger bakom vårt julbord och jag tror det är svårt att förmedla utåt hur mycket tid det egentligen allt tar, från sill, röka lax och gös, till grönsaker och patéer. Sillen till exempel tar ca 1,5 vecka att få klar, från avsaltning till de olika smaksättningarna. I år har vi väldigt bra bokat och det kan bli ett rekord år om det håller i sig, det är i alla fall väldigt roligt att efterfrågan är bra. Nu gäller det bara att hålla kvalité och fokus från dag ett till sista uppdukningen. Låter enkelt men julbord är otroligt enformigt och tungjobbat, den gräver i ens psyke och mycket handlar om att hålla en god inställning, inte ta genvägar och tänka framåt och inte hur ”jobbigt” det är just nu. Långa dagar med tunga ben under en period sätter sina spår.

juldessert

Vi har ett litet julbord med med max 36 gäster per kväll men vi är också ett litet team på 4 personer. En del serveringar går från köket som ”a la carte” men ingår såklart i priset för julbord. En kock står i köket och gör småvarmt och sköter allt varmt som går från köket. Jag själv är ute vid buffén, byter ut fat, fyller på och pratar med gäster och berättar om råvaror med mera för de som är intresserade. Servisen plockar tallrikar, och ordnar med dryck, hjälper även till att överblicka buffén vid behov och alla får hjälpa till med disken, vilket det blir en hel del under en julbordsservice. Vårt tema är Sörmländska smaker och det betyder att vi använder så mycket sörmländska råvaror vi kan och använder oss av sörmländska producenter. Allt från lamm, viltkött, julskinkan, grön paprika, gurka, rödbetor, vindruvor med mera, listan kan göras lång, är från Sörmlands skafferi. Mycket sparas och läggs in under årets gång för att kunna servera det under julbordstider. Vi gör puréer, inläggningar och fryser in allt från granskott till jordgubbar. Jag vill att vårt julbord ska ha en röd tråd, symbolisera hantverk och stolthet samt att vara genomtänkt.

småvamrt

I år har vi totalt 19 tillfällen då vi dukar fram julbordet, onsdag till söndag med sista gången den 21 december. Den 22 december vänder vi upp och ner på bistron och har säsongsstädning innan vi tar semester till slutet av januari.

Efter en händelserikt år ska det bli skönt med en riktigt semester och ser fram emot nya event och spännande händelser 2020. Innan dess har vi mer än hälften av julborden kvar så nu kör vi sista biten ända in i kaklet! 🙂

Vi ses!

logga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.