Tiden går..

Och snart är det dags för julbord!

Tiden går och det har gått lång tid sedan senaste inlägget. Mycket har hänt sedan sist och mycket är på gång de sista månaderna på året.

Sedan senast har vi bytt ut rätter på menyn, haft Hummerafton, varit marknadshelg, bistron har varit abonnerad och vi har endast 1 återstående skaldjursonsdag kvar för denna säsong, framför oss har vi också Mårtensafton, Fars dag och julbord. Förutom det så är det en del som sker i Sörmlands Matkluster med kommande medlemsmöte och Mötesplats Matverk den 4 november. Vi som styr Vi Runt Hamnen jobbar vidare och vi har redan nu beslutat att köra vidare med eventet vi hade i somras, Kvitter i Parken som var i Ugglans Park, Strängnäs återkommer 2020.

hummerstjärtÅrets hummerafton som var den 5/10 blev lyckad och hummerpriset hålls sig någorlunda stabilt utan chockpriser. Inköpspriset för levande svensk hummer kan variera mellan 500-1000kr/kg ex moms beroende på väder och vind. Vi serverade 5 rätter varav 4 av dessa bestod av svensk hummer, där varje gäst får 1st hummer/person som väger ca 600-650g/st. Intresset var lite svalare i år än föregående år men det var ändå väntat då jag höjde menypriset med 250kr (menypris 1250kr/p) vilket är, oavsett hur prisvärd menyn är, så är det en rejäl slant.

För vår del blir det ändå inte mycket vinst för hummermenyn eftersom kostnaden för råvaror och förberedelsetiden är väldigt hög. Det gäller att vi har merförsäljning på dryck för att det ska vara lönsamt. Men att kunna göra sånt här i lilla Strängnäs är ändå fantastiskt och det är roligt att ett intresse för såna här unika tillfällen finns. Årets meny gick i klassisk anda med vår tolkning på surf’n turf, Caesarsallad, gratinerad hummer och som avslut en variant på marängsviss. Som tilltugg ”amuse bouche” hade vi en tempurafriterad abborre (egen fiskad) med hummermajonnäs och gurka på mangoldblad. Nästa år gör vi en repris, som vanligt med nya rätter men samma upplägg. Även vid dessa middagar så används så mycket av det lokala utbudet vi kan, vilket enligt mig blir mer spännande och utmanande.

hummerafton

Marknadshelgen var som väntat bra men den förvånade en del. Årets hemvändardag levererade som vanligt…på sitt sätt! Vi hade öppet både för lunch och middag. Jag förväntade mig en hyfsad lunchsittning men desto mer tryck på kvällen, dock blev det tvärtom. Försäljningsmässigt så blev den till och med någon tusenlapp mer än föregående år vilket var förvånande men kul!

En helt annan sak som är ett återkommande problem är att under marknadshelgen är det mycket folk i omlopp och alla knallare som ställer ut på marknaden. De måste ju göra sina behov någonstans. Knallare som bor i sina skåpbilar och besökarna som är för lata för att leta upp en offentlig toalett. Personer som kissar lite här och var har man jagat bort förut men denna lördagsmorgon möttes jag av en mänsklig bajshög precis vid grinden till vår personalingång. Att det var gjord av en människa var inte så svårt att se då djur sällan använder papper för att torka sig. Sjukast hittills!
Med största sannolikhet var det någon person från de 3-4 skåpbilar (som de sover i) som stod parkerade intill bistron som behövde lätta på trycket…kanske efter frukost, vem vet?! Likadant varje år, tänkt på det när ni handlar på marknaden nästa år, för de lär ju knappast ha tvättat händerna efter sig. Nog sagt om det!

recept

Så var det dags igen för ett nytt receptDinvinguide.se. Det blir däremot det sista som jag är med och publicerar med dem, då jag nu efter 4-5 år känner att jag behöver ta en paus. Vem vet, jag kanske återkommer 🙂 Det har varit kul och lärorikt.

 

Mårtensafton, den lite mer ovanliga traditionen som vi håller vid liv på bistron som infaller den 10 november varje år. Den 9 november serverar vi en klassisk Mårtensmeny med svartsoppa och krås, gås med kål & äpple samt skånsk äppelkaka med vaniljsås. Det är mycket jobb bakom klassisk matlagning men mest tid och kärlek behöver svartsoppan. För att få den rätta balansen och konsistensen krävs det tålamod och finess. Gåsblod som kokas ihop med en ljus oxbuljong med massor av kryddor och konjak. Det låter konstigt men smaken påminner om pepparkaka.
Under samma dag som som Mårten gås är det även Fars dag, därför har vi extraöppet på söndagen den 10 november och vi kommer att servera en 3-rätters lunchmeny. Menyn och mer info finns på hemsidan.

edsbacka
Rätter från nuvarande meny. Fr. vänster. Oxfilé från Ösvreta går med rostad zucchinipuré, purjolök, blåbär och dragon. Fläskkarré från Pommerns Lantbruk med pumpapuré, spetskål & friterad ostronskivling. Äpplen från Lagnö Säteri med färskost, glass, friterad karamellmalt & granskottsolja.

Julbords förberedelserna är i fullgång, just nu främst planering av råvaror och dryck med mera men inom kort står vi och rullar köttbullar, röker lax och lägger in sill. Vi har sedan länge börjat med att lägga in och ta hand om rödbetor, morötter, granskott och allt som har haft sin säsong för att kunna servera lokalt och svenskodlade grönsaker även på julbordet. Julskinkan är redan beställd och i år blir den från Pommerns Lantbruk utanför Eskilstuna, glada utegrisar som dessutom är KRAV-märkta. Går ni i julbordsplaner är det verkligen dags att boka. Fredagar och lördagar är självklart populärast och blir snabbt fullbokade .

julbord edsbacka

Nu kör vi sista månaden med kvällsmenyn, passa på! Från och med den 28/11 är det endast julbord som gäller och efter det stänger vi för semester och öppnar återigen i slutet av januari.

logga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.