färska bönor

Hösten är här!

Äntligen är det höst!

Enligt mig bästa årstiden, framför allt råvarumässigt men älskar även höstvädret.
Vår meny återspeglar höstens smaker men det kommer successivt bytas på grönsaksutbudet, det vänder fort även denna årstid. Just nu är det färska bönor, kantareller, pumpa, betor, kål, krondill, kräftor med mera som tar sin ädla plats på menyn. Äppelsäsongen har smugit sig igång och snart är det dags för en äppeldessert.

Senaste tiden har varit varierande, vi har dragit ner på öppettiderna under vardagar men vi har börjat med Skaldjursonsdagar varannan onsdag, flera temamiddagar är på gång och vi har abonnerat vid flera tillfällen nu under hösten. edsbackabistro.se
En av våra återkommande traditioner är Hummerafton. Självklart fortsätter vi med den, en exklusiv middag som en hyllning till den svenska hummern. Vi skapar en 5 rätters meny baserat på 1 st hummer/person. Middagen infaller alltid i nära anslutning till fiskepremiären av den svenska hummern.

hummerafton
I år har vi däremot höjt priset från föregående år, dels för att reglerna har justerats för hummerfisket vilket gör att storleken vi får på hummer är något större än förut, och kilopriset på levande svensk hummer är högt redan från början. Vi skulle behövts höja redan förra året men visste då inte om storleks justeringen och vi sätter ju priset en lång tid innan middagen. Det är ju en ren chansning för oss för priset kan vara väldigt varierande, allt beroende på väder och vind. Men en sak är säker att den finns ingen ”billig” svensk hummer.

Det var något år som priset hamna på 1200kr/kg när vi skulle anordna denna middag, det sved en aning kan jag säga. Priset för menyn var 945kr/p då så allt hängde på merförsäljning den kvällen. Varje år finns alltid nyheter på hummermenyn och några klassiker som är återkommande. Hummern väger ca 600-650g och utifrån den hummern skapar vi en 5 rätters meny (ink. dessert) Ser fram emot detta och hoppas på ett bra intresse trots höjt menypris.

whiskydinner

Nu i fredags var bistron abonnerad av Strängnäs Whisky Society, där gjorde vi en meny i kombination med whisky. Utmanande och roligt. Jag själv är ingen whiskydrickare så det var ytterligare en utmaning men allt gick bra, trots att vi maxade bistron med alla sittplatser vi har. Vi skapade en 4-rätters meny till 4 olika sorters whisky. En annan faktor jag var lite orolig över var alkoholhalten då den kan vara rätt så hög, den med högst alkoholhalt denna kväll hade en procent på 61. En lyckad kväll och ett nytt event avklarat!

En tråkig sak är att vår pop up hos Oprey farm blev inställt. Jag tror vi tänkte för stort för den här pop up middagen. Den inkluderade lunch, middag, 2 olika platser och varande från kl 13.00-20.00 samt att priset blev för högt för de flesta. Tråkigt tycker vi men samtidigt förstår vi varför, man måste våga testa på och se innan man kan avgöra om det funkar eller inte. Nästa pop up blir som vanligt igen och samarbetet med Opsrey farm kanske blir av till nästa odlingssäsong istället. Det hade i alla fall blivit ’one of a kind’ och något man sent skulle glömma. Jag hoppas ni är taggade på nästa pop up som har vårt vanliga upplägg.

göshuvud

Ni som missade så hade jag besök av Svante på P4 Sörmland för ett par veckor sedan, temat var gös denna gång. Kul att du kom förbi, det var länge sedan nu! 🙂 Lyssna här! 

TIPS! Missa inte Aptitrundan som är i helgen 14-15 september. Gå in på matkluster.se för att se vilka som är med och se även kartor och annan nyttig information! Kolla även in mitt senaste recept som publicerades på Dinvinguide.se för en kort tid sedan. Kantareller i fokus –> Smörstekta kantareller med jordärtskocka, inlagda granskott och svartkållogga

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.