broccoli

KOM IGEN SOMMAREN!

Vart tog sommaren vägen?

Hittills har det varit en seg sommar med det ostabila vädret som förmodligen är en stor bidragande faktor. Vi har inte haft innergården öppen många kvällar i juli än så länge och långt ifrån alla de kvällarna som vi har haft öppet har det varit så pass vart att man känner att man vill njuta av en middag där. Vet inte hur de andra runt omkring oss har här i Strängnäs men på grund av det kalla och regniga vädret har i alla fall vi tappat massor av gäster. Det är i princip folktomt på stan, finns inget vimmel ute i år som det brukar finnas. Så vad gör alla och vart är de? Tråkigt är det, och det känns som det är utanför ens kontroll, sommaren är den enda perioden på året som egentligen löser sig själv.

När det är så här ojämn nivå med gäster så skapar det mer svårigheter. Ena dagen så är det folktomt men utan förvarning så ska alla komma och äta samma kväll och det blir ett ”mindre kaos”. Det går inte att hantera när den ständiga rutinen, att det jämnt är rullans med folk, inte finns där och när det svajar upp och ner dag från dag. Man kan inte leverera när man ska gå från 20% till 100% från ingenting.  När regnet öser ner under lunchtid och sedan från ingenstans spricker upp till kvällen och gäster står undrande varför uteserveringen inte är öppen? Kanske de inte vet att det tar ca 40 min – 1 timme för oss att sätta upp innergården innan det blir ”gästvänligt”?. Hur gör man med personalen som blir överflödig? Jag har ändå varit väldig försiktigt med personal i år men ändå så har denna sommaren varit ”överflödig”. Hur som helst, denna sommar går till historien på flera sätt.

osprey sweden
Osprey FarmStudio Osprey

Men något positivt i år är att grönsakerna verkar trivas och vi har fått fina grönsaksleveranser från en ny bekantskap. Johnny och Ina som har Oprey farm/Studio Opsrey ligger ute vid Fogdö vik har under sommaren levererat finfin kål, mangold, broccoli med mera. Var ute hos dem på besök för några veckor sedan och de har ett fantastiskt helhets tänk med allt de gör. Jag tror att detta kommer bli riktigt bra när de får några år på sig att etablera sig här i området. Efter en rundtur och efterföljande middag hos dem på Fögdö bestämde vi även att en pop up kommer ske där senare i höst. Vi tar Strängnäs pop up dinner club till en ny nivå på Osprey farm, kommer bli riktigt kul! Temat blir såklart hållbart, lokalt och naturnära.

osprey farm
Grönt från Osprey Farm

I år har även sommarkantarellerna hittat tillbaka och det verkar som att det blir en bra svampsäsong i år. Vi har tagit emot ca 12 kg sommarkantareller redan. Ser fram emot mer! 🙂 Köksodlingen går framåt och några tomater har blivit skördade och även de första broccolihuvuden har skördats. Örter tas hand om vart efter som och används främst till örtvinägrett som vi har på menyn där det går åt mycket färska örter. Det finns en hel del tomatkart som kommer bli mogna om några veckor. De som blir mogna används till buffelmozzarellan som finns som förrätt.

Foodtruck NM i Mariefred är i helgen och Stolt Mat i Sörmland och Sörmlands Matkluster har sin egen del längs med hamnen. Där kommer Edsbacka Bistro Strängnäs och Den Lokala Maten Strängnäs göra ett samarbete och vi kommer finnas där under lördagen. Vi kommer inte att erbjuda en komplett rätt utan mer ett smakprov vad Sörmland kan erbjuda. Björn från Den Lokala Maten kommer även ha med sig utvalda råvaror som säljs på plats. Kom dit och säg hej!

personalVi söker även en ny servis till hösten. Så vet ni någon eller är ni intresserad av ett helgjobb med fokus kvällstid? Hör av er till oss. Hjälp oss sprid detta. Ett stort plus är ett mat och dryckesintresse för att kunna hänga med vad vi gör här samt att kunna få helheten ut till gästen.

 

Den 7/8 kör vi en ”avslutning” av sommaren och hela Dra en banjo kommer och spelar för sista gången på innergården för denna säsong. Det kommer det bli drag så kom dit! De börjar spela vid 20.00 och håller igång ca 2 timmar.

Om ni är intresserade på vad bistron kommer erbjuda under hösten så finns alla nuvarande inbokade event/middagar uppskrivna under Kommande händelser på hemsidan edsbackabistro.se
Vi kommer bland annat att ha skaldjursonsdagar 2 gånger i månaden under hösten och vår årliga exklusiva hummerafton i slutet av september.

Nu kör vi vidare och hoppas sommaren kommer tillbaka, in i kaklet!
Kom förbi bistron och säg hej!

matifokus

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.