hamachi matifokus

Vårkänslor!

Ramslöken är här och solen skiner, ett säkert vårtecken!

Mars har varit ganska lugnt hos oss men vi har haft några extra event som gjort att det ändå varit helt okej. Mars slutade bra så vi hoppas att april fortsätter i samma stil. Vårens största evenemang var CHEFS dinner som ägde rum den 23/3, riktigt kul och hoppas alla gäster tyckte det samma. Otroligt roligt att kunna samla ihop ett gäng kockar som sammanstrålar en dag och skapar en sådan unik kväll. Rätterna som serverades var i stor variation med allt från hängmörad ryggbiff, Dorperlamm, kungskrabba, andhjärta och mjölksyrade björkblad. Min rätt var en skandinavisk sashimi på dansk hamachi med fermenterad tomat, fjolårets majrova, granskott och Liura-soja. Som snacks gjorde jag grillat andhjärta från Äleby gård med ”nobis dressing” på vaktelägg och yoghurt. Ni kan se hamachirätten på huvudbilden längst upp.

Chefs dinner handlar inte om prestige eller att man ska visa upp sig på ett kaxig vis utan en kväll där man skapar nätverk med varandra och att gästerna får en rolig och intressant upplevelse där kockarna själva lagar, serverar sina rätter och presenterar dem. Att för en kväll få alla kockar att ställa upp och att alla har tid för att göra sådant här är ju otroligt kul. I årets upplaga av Chefs dinner var även Emma från Sigva med och hade med sig smarriga viner, det tackar vi för! Sigva är vår huvudleverantör till bistron när det gäller vin och Emma är vår säljare där, riktigt kul att ha en sån bra kontakt med henne och Sigva att vi kan göra sånt här tillsammans. Det behövs i en småstad som Strängnäs. Tänk om alla förstod hur unik ett event som Chefs dinner är, speciellt här i Strängnäs. Jag tycker i alla fall det är kul att kunna bidra med det man själv är duktig på och något som jag anser helt saknas här. Som företag tjänar inte vi jätte mycket på såna här event utan det är mer att få det där lilla extra och man som företagare ser till att det händer något i denna småsömniga stad. Självklart blir det mer av olika gästspel och temamiddagar i framtiden. Kom ihåg att gå in på Edsbacka Bistros hemsida för att kolla de närmsta händelserna som är på gång, ett annat tips är att anmäla sig till vårat nyhetsbrev.

chefs dinner

Utöver bistron så har jag även några sidosysslor. Bland annat så är jag med i styrelsen för Sörmlands Matkluster, där jag nyligen tackade ja för att sitta med i ytterligare en två års period. När den sörmländska maten står en varmt om hjärtat så känns det faktiskt helt okej att lägga lite extratid på att utveckla Sörmland som mat-län i alla dess former, även om arbetet är helt ideellt.

sörmlands matkluster
Årsmöte med Sörmlands Matkluster hos Magdakullan i Näshulta. Foto Matkluster, Rocco

Har nu även under första perioden av året varit med om att starta en helt ny förening här i Strängnäs som heter Vi Runt Hamnen. Precis som det låter så är det några företagare runt hamnen som kommer syssla med event i centrala Strängnäs. Vi planerar just nu ett första evenemang som kommer ske under två dagar i sommar. Inspirationen är från Picnic i parken som är i Eskilstuna, som vi nu ska arrangera i Ugglans park i Strängnäs. Datumen är 4 juli samt 1 augusti och vi hoppas verkligen på ett gott mottagande och fint väder. Planen är sedan att det ska bli ett årligt återkommande arrangemang. Syftet med föreningen är att skapa en attraktivare centrum, där företagare runt omkring har chans till merförsäljning och därför kommer vi i framtiden att även göra olika evenemang under lågsäsong. Mer om det senare men håll utkik för Vi Runt Hamnen, finns snart på Facebook och Instagram.

Förra året hade vi pausservering under Vasaspelen som ägde rum i juni, precis intill kyrkan. I år hoppas vi på att kunna göra samma sak, tillståndspapperna är inskickade så nu väntar vi på ett beslut. Så under deras paus i showen kommer vi från bistron att finnas där och servera dryck i alla former och även något enkelt att äta. Så nu finns ännu en anledning för er att bli kulturella så boka er biljett 😉

matifokus
Några nya rätter på bistron. Jordärtskocka och Mälargös. I mitten en bild på en karré från Närsjö gård & en glad kock.

Med vårens solstrålar kommer även nya råvaror så just nu kommer det bytas ut en del i menyn och vi har redan bytt flera tillbehör och rätter och mer kommer under våren.

Vi ses!
MatiFokus

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.