frantzén

Tillbaka till verkligheten!

Nu är det dags att dra på sig kockrocken igen!

Rastlösheten har kickat in efter dessa veckor vi har haft stängt men det har varit väl behövligt med all vila. Som i vanlig ordning har jag passat på att besöka lite restauranger med olika matlagningsstilar. Under semestern har jag även hunnit med att skriva menyer inför våren, planera inför event så som Chefs dinner och Moules night. Våren på bistron kommer vara fullspäckad med event och roligheter. Allt finns under Kommande händelser på edsbackabistro.se

Vid nyår var jag i Gdansk och åt nyårsmiddagen på restaurang Prologue. Menyn var generös och bjud på lyxiga smaker så som störkaviar, tryffel och Japansk wagyu-biff A5. Fint och modernt ställe som var perfekt för nyårsmiddagen. Övriga maten i Gdansk var generellt bra och höll en hyfsad nivå och jag hade faktiskt inte så stora förhoppningar, turistmat är ju alltid turistmat. Goda viner och cocktails fanns det gott om. Vi hamna en kväll på Craft Cocktails och drack riktigt bra drinkar, även Piwna 47 var ett trevligt ställe med bra mat och dryck.

prologue
Prologue, Gdansk

Efter många år av att vara ”nära” på att boka in ett besök på Punk Royale i Stockholm blev det tillslut av. Bland rökmaskiner och disko lampor blev det avsmakningsmeny – Överleverans. Mobilförbud råder under hela middagen och som blir inlåst i ett litet kassaskrin som man sedan i slutet av middagen får tillbaka. Lokalen är trång och stökig, maten och drycken är god och läskande. Överraskningar kommer under hela middagen, dock hade jag kanske förväntat mig aningen mer överleverans?! Ofta blir förväntningarna för stora när hajpen varit igång för länge. Helt klart värt ett besök och en rolig utstickare i restaurangutbudet. Det bjöds såklart på vissa ”punk royale” klassiker så som vodka och kaviar, anklever och rätten där kocken matar en med en stor sked rikligt med tryffel. Konstigaste serveringen kanske var en vibrerande dildo och chokladfondue..!

Även ett annat efterlängtat besök blev av på Sushi Sho. Menyn Omakase + Tsumami, sakepaket och ljus lager blev eftermiddagens fokus. Otroligt fina och färska råvaror, utförda i rena och ”enkla” smaker. Första gången för mig med sushi på stjärnnivå och råvarorna är verkligen i fokus. Fet tonfisk var en av favoriterna, men många av smakbitarna var goda, vissa kanske upplevdes annorlunda men aldrig att det inte smakade bra. En nackdel är den trånga lokalen och surret. Kanske inte det mest personliga stället där stämningen möter maten men om man är ute efter god sushi så är det perfekt, dock så om man är stor i maten kan det vara bra att kanske planera in något efteråt 🙂 Vi tog även två av de extrarätterna som man kunde välja till, varav tonfisk med störkaviar blev en av de bättre serveringarna. Rekommenderar att ta ett sakepaket till menyn då den kompletterar vissa rätter väldigt bra.

sushi sho
Sushi Sho

I tisdags avbröt jag min semester från kockrocken och hjälpte till med en matlagningsaktivitet på Ulvhälls herrgård. Goa gubbar som fick laga en 3 rätters vegetarisk (nästintill vegansk) meny, då flera i sällskapet var veganer och vegetarianer. Nu när man hade tid över var det kul att göra en sån här grej innan bistron tar upp ens övriga tid för att köra såna här extra grejer. Hade varit roligt att vara mer flexibel för sånt men svårt att få ihop alla timmar på dygnet.

Frantzén

Som semesteravslutning var det äntligen dags för att besöka nya Frantzén. Jag var på gamla Frantzén 2016, precis innan de stängde. Verkligen kul att kunna se skillnad från då och nu. Vilket lyft, speciellt lokalerna och allt runt om. Man känner igen sig med maten men även den har blivit ett strå vassare. Kul att vissa signaturrätter och klassiker följer med, men även de hade utvecklats. Äntligen fick man smaka ”fattiga riddare” igen och även havskräftan samt lök/lakrits som är en några guldkorn som följt med sedan förut. En av kvällens alla goda rätter var en rätt med duva som var helt magisk. Till duvan drack vi ett pinot noir från Kistler, Occidental som var som en skänk från ovan. Jag är svag för bra pinot noir.

frantzén
Allt var väldigt bra och genomtänkt men duvan var lite överraskande, kanske just därför blev den en av favoriterna (utöver klassikerna sedan tidigare). Att börja sin middag samt att avsluta i ”vardagsrummet” var en riktigt bra idé. Helheten är helt otrolig och man märker att de har lagt i ytterligare växel sedan de låg i gamla stan. Extra bra blir det när både kockar och servis hjälper varandra med uppläggning och dryck så att samspelet blir komplett. Mat och dryck i toppklass, väl förtjänta tre stjärnor.

frantzén
Frantzén

Var tidigare i veckan och besökte Högtorps gård utanför Flen. Lena gör främst fantastiska oljor med smak av granskott, tallskott och enbär som ni förmodligen har blivit serverade hos oss på bistron. Men förutom det så gör hon sirap, drycker och inläggningar på naturens vilda växter. Med ekologisk certifierad skog och mark skapar de unika och hållbara produkter av naturen och det som finns på deras marker. Att tänka hållbart och långsiktigt är filosofin på Högtorp och jag är mycket stolt att kunna servera produkter från deras sortiment. Vi har handlat från Högtorp i ett par år men jag har aldrig tidigare varit på plats och besökt Högtorp så det var på tiden. Imponerad är ordet! Produkter som omogna plommon, fermenterade slånbär och granbarrssylt är riktigt roliga och intressanta produkter. Min nya favorit är en Karl-Johan olja som är helt fantastik, den användes flitigt på menyn i höstas.

Med ny energi och inspiration ser jag fram emot det nya året på bistron. Från och med nästa vecka kör vi på som vanligt igen.
Vi ses!

Högtorps Gård
Högtorps Gård

PS! Fick i fredags reda på att två kvigor skickades på slakt från Onsberga gård som sedan kommer hängmöras hos Lasse på Köttbutiken Millert & Dahlén tills de anses vara klara 🙂 Kanske landar på menyn i april. 
MatiFokus

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.