matifokus edsbacka bistro

SEMESTER

Några dagar in på ledigheten har gått och man har precis börjat landa.
Julbordet blev som vanligt en intensivt period och överlag bra, alltid svårt att förutspå hur ett julbord ska bli i helhet. Det blev några intensiva veckor med både sjukdomar och andra överraskningar som rörde runt i grytan. Utåt sett tror jag de flesta var nöjda och drabbades inte av de problem som kan uppstå bakom kulisserna och för oss som jobbar. Vi fick en del sista minuten avbokningar i år som var lite tråkigt, men inte alltid gästen kan rå för det heller. Dock så blir det en märkbar skillnad för oss när vi tar in max 35 gäster per kväll med endast en sittning. Tyvärr är det en sån sak som man får räkna med under såna här tider och vi kan bara försöka att lösa problemet och fylla eventuella tomma platser som uppstår.

Sista arbetsdagen är en heldag med säsongstädning som vi gör efter julbordet varje år. Vi vänder och vrider på allt och kör allt ifrån tak till golv. Tufft men behövligt om man vill hålla en bra standard resterande tid på året och minska allt från missfärgningar och onödigt slitage i såväl matsal som kök.

matifokus

Året som varit har varit en utmaning och intressant på flera sett. Första helåret där jag själv stod för driften 100% och nya områden att behärska, speciellt matsal och dryck har varit en ny utmaning som tagit stor tid men som även gett ny inspiration. Tiden i köket och allt runt om har i princip inte förändrats och det är fortfarande min utgångspunkt i verksamheten, även om man känner att man skulle behöva mer tid utan kockkläderna. Man kan verkligen säga att det har blivit en livsstil på riktigt och att bistron är ens centrum (som att det inte var det innan 🙂 ). Ett av de större problemen som skildrar många småstads restauranger idag är personal och kunskap. Det är något som verkligen är ett av de större grundproblemen för utveckling i vår bransch och sätter tydliga spår även hos oss. Att vem som helst kan jobba i restaurangbranschen är bara ett påhitt och jobbet kräver mycket av en som person, såväl i kök som matsalsarbete för att man ska kunna vara duktigt och drivande. Ett intresse för det man gör är ett krav, även om man är oerfaren eller inte så är en anställd utan intresse för branschen inget att jobba vidare med.

matifokus

Nästa års riktiga utmaning blir att hitta balansen med bistron, allt man vill göra och ens egen tid men samtidigt behålla den nivå man strävar efter. Det har varit ett händelserikt år med utmaningar, motgångar och framgångar men framför allt lärdom. Ser fram emot nya året och allt som kommer ske, på gott och ont, för det är sällan en dans på rosor. Jag kommer fortsätta att föra bistron vidare med samma inriktning som jag gjort tidigare och framför allt vill jag hitta mer lokalt i dryckesutbudet, även om vi har en del där också så finns det mer att jobba på. Vi har tagit in mer och mer ekologiska viner och det kommer förhoppningsvis fortsätta i den riktningen så länge vi hittar dryck som passar hos oss. Det är ju så här att det måste sälja också, det finns mycket man önskar och vill ha men om det inte går att sälja så blir det svårt, likadant är det med maten och menyn. Förövrigt känner jag mig nöjd med allas insatser i år och hoppas kunna jobba vidare med samma personalstyrka även 2019.

matifokus

Nu blir det skönt med semester och som vanligt blir det ett flertal restaurangbesök men framför allt är det återhämtning som är prio ett i år. Det blir inte mer uppdateringar här innan vi startar upp igen utan följ med på Instagram och Facebook istället för aktuella restaurangbesök och händelser.

Tack för ett fantastiskt 2018 och gott nytt år! Nu ska vi se till att 2019 överträffar detta år 🙂

Vi ses!

MatiFokus

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.