julbord dessert edsbacka

JULBORD!

Äntligen är vi igång med julbord.

Efter några veckor med förberedelser och de sista intensiva dagarna med julbords ”preppen” är nu julbordet uppdukat och i fullgång.
Det har inte varit helt smärtfritt veckorna innan vi var klara med alla förberedelser. Vissa problem med leveranser och och tight schema för förberedelserna har gjort att det blev en tung sista vecka innan allt var klart. Nu är den mest intensiva och värsta delen över, nu ska alla råvaror och julbordet underhållas under de kommande veckorna. Första veckan avklarad och allt känns bra, nu sitter julbords rutinerna igen.

edsbacka bistro strängnäs
I år har vi inte många förändringar i utbudet utan det är i princip det samma som föregående år. Jag tycker att utbudet och variationen är bra och vill behålla den, det som skiljer mest är vissa råvaror för tillverkning av t.ex. paté med mera som kan skilja sig men för gästen är skillnaden inte märkbart.

småvarmt edsbacka julbordSom vanligt är vårt julbord i klassisk stil med lokala smaker. Vi vill använda så mycket lokalt som möjligt när vi gör paté, syltor, julskinka, grönsaker och varmröker t.ex. fisk och kött. Självklart har vi även sill, lax och sånt som inte finns att få tag i nära oss. Men även där gör vi så mycket vi kan själva. Allt från att salta ur sill och lägga in i olika smaksättningar till att varmröka lax. Vi vill ha koll på vad vi serverar och ser julbord som ett hantverk och vill inte förknippas med en slaskig buffé där man bara ”köttar” ut maten på stora fat och låter ett par hundra gäster slafsa runt samtidigt. Antalet gäster vissa restauranger serverar på 1-3 dagar, serverar vi på tre veckor. Det gör att vi kan hålla en annan omsorg och överblick på det vi serverar. Stolthet ska finnas genom hela julbordet och samtliga turer, från sill, kallskuret, lutfisken och dessertbordet.

julbord edsbacka

Sista julbordet dukas upp den 21 december, efter det blir det säsongstädning då vi vänder och vrider på allt som kan tänkas behövas få sig en omgång efter året som varit. Sen väntas det semester fram tills slutet av januari. Restaurangen med kvällsmeny öppnar igen den 1 februari med ny uppdaterad meny. De kommande veckorna kommer fokus enbart finnas på julbordet och gärna inte så mycket annat. Några recept till Business ska dock skrivas inför nästa år, vi hade fotografering idag för kommande nummer och även ska nya menyn finnas med i bakgrunden så den kan bli klar i god tid tills vi öppnar.

De kommande veckorna står jag och rabblar upp sill och andra go saker vid buffén. Vi kanske ses?!MatiFokus

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.