sörmländsk buffé

Matverk, gåsamiddag och fars dag!

Fullspäckade veckor!
I måndags var det äntligen dags för Mötesplats Matverk som vi arrangerade på Ulvhälls herrgård i Strängnäs. Trots att riksfinalen under Gastronomiska Samtal blev inställd nästa år så gjorde vi om Matverks regionfinal till en Mötesplats Matverk, liknande en workshop men med en meriterad jury. Det blev ett tiotal sörmländska produkter som testades och deltagarna fick åsikter och tips om hur produkten kan utvecklas. Matverk är en innovativ produkt tävling där regionens råvaror och historik står i fokus. Du ska inte bara ha en förädlad råvara utan även en affärsidé och affärsplan ska presenteras. Under Mötesplats Matverk hade vi lättat på reglerna och ville vara mer avslappnade när det gäller poäng och bedömning, där frågor och svar fick ställas mellan deltagare och jury. På plats hade vi även lokala restaurangskolan Culinary Crafts förstaårselever som ordnade med lunchen samt hjälpte till med middagen. Perfekt hjälp en dag som denna!

matverk sörmland
Fr vänster. Kolmårdens Äppelmusteri, Högtorp gård och ÅSA´s Smaker från Landet

En produktiv och inspirerande eftermiddag som avslutades med medlemskväll för Sörmlands Matkluster där vi bjöd på föredrag och en sörmländsk buffé med råvaror från våra kluster medlemmar. Allt blev lyckat trots våra minimala medel för att framföra detta. Stort tack till juryn som hjälpte till med sina kunskaper under Matverk samt till våra föreläsare på medlemskvällen. Huvudnumret var om Sörmländsk Ciderättika, från idé till dagens stora framtidsplaner. Vi fick provsmaka olika lagrade ciderättika samt fikon, svarta vinbär och sherryättika som kommer bli framtida produkter. Intressant, inspirerande och gott! En artikel om Mötesplats Matverk finns på Strengnäs Tidning.

matverk sörmland

Nu i november har vi många specialkvällar framför oss och nu i helgen har det varit Mårtensafton och fars dag. Veckans förberedelser har varit varierande med klassisk svartsoppa, gås och allt som hör till. Samtidigt som vi har börjat med julbords prepp. Köttbullarna är rullade, lammpatén är förberedd, rödkål och brunkål är ordnat. Varje vecka fram tills julbordet drar igång har vi ca 5-10st större punkter som måste göras för att hinna klart till vi drar igång den 29 november. Samtidigt kör vi på som vanligt med allt annat så just denna vecka har det varit extra mycket med två special menyer under helgen, Mårtensafton och fars dag samt vår vanliga kvällsmeny i fredags.

matifokus

Nu stämplar jag ut från den här sjudagarsveckan!

Vi ses!

matifokus

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.