Tobias Andersson

Sköna höst!

Minnet har raderat sommarens intensiva och svettiga värme, äntligen kan man leva och fungera normalt igen.

hummerDet händer en del på bistron under hösten. Nu i lördags som var hade vi för tredje året i rad Hummerafton. I år skapade vi en fem rätters meny varav fyra bestod av hummer. I samband med svenska fiskepremiären av hummer så anordnar vi en hummerafton. Alla gäster får varsin hummer uppdelat på 4 rätter, så allt tas till vara. Både klassiska rätter samt några mer nytänkande finns med och menyn hålls alltid hemlig fram tills gästen kommer. Ett annorlunda event som jag hoppas uppskattas och en blivande årlig tradition. I senaste numret av Business Life så finner ni ett intressant recept med hummer. Se bild till vänster.

Nu närmast har vi nästa skaldjursonsdag den 17/10, sedan följt av Mårten gås afton 10/11 och Fars dag 11/11. Vi hinner med en till skaldjursonsdag den 21/11 innan julbordet drar igång den 29/11. Julbords bokningar börjar trilla in och de populäraste kvällarna blir snabbt fullbokade. Vi har endast ca 35 plaster per kväll. www.edsbackabistro.se

Det sker lite ändringar på menyn kommande veckor då vi går in i en ny period av råvaror. Frosten och kalla nätter har kommit så utbudet har ändrats rejält. Först ut bytte vi förra fredagen ut Merguez-rätten mot härliga KRAV-märkta Dorperlamm från Linköping. Lammet serveras i olika detaljer. Vi köpte in två stycken helfall som vi styckat upp och kommer stegvis köra alla detaljer tills den är slut. Lammet har tillbehör som pumpapuré, chimmichurri, Rättviksärta, blek taggsvamp och riven mild getost. Sålde bra på premiärkvällen!

I helgen blir det som vanligt kaos i stan när höstmarknaden kör igång och vi ligger mitt i smeten. Vi är i princip fullbokade på lördag så passa på om ni vill ha bord på kvällen. Nytt för i år är att vi kommer att servera en lunch mellan 12.00-14.00. Fiskgryta alt Gulasch finns på lunchmenyn.
Nu på söndag är även den fjärde upplagan av Strängnäs Pop Up Dinner Club. Vi startade för nästan exakt 1 år sedan. 21 oktober 2017 hade vi vår första pop up på Ulvhälls i Strängnäs. Ska bli kul att köra igen efter sommaruppehållet!

pop up dinner club

Som ni vet var sommaren ett kris år på flera sätt. Ett av de stora uppmärksammade var böndernas kris efter torkan. Restauranger och butiker tog chansen att glänsa när de sa att de ändrar och endast köper in Svenskt kött och grönsaker när media publicerade artiklar om ämnet. Vad har hänt nu? Det verkar nästan helt bort glömt? Jag har strävat i flera år på bistron att köpa lokalt och svenskt, lägger många timmar på att få tag på råvaror för att kunna erbjuda våra gäster något som verkligen är bra på flera sätt. Borde inte det vara helt självklart i flera fall? Måste det vara kris för att man ska stödja svenska bönder? Jag förstår att alla restauranger inte kan köpa större andelen svenskt för deras inriktning begränsar deras inköp av råvaror men många har chansen och kan göra det. Allt handlar inte bara om ekonomi utan även kunskap. Det finns många bra importråvaror men största andelen som köper import gör det endast för att det är billigt, inte för att de är bättre kvalité. Vad är kvalité? Är kvalité ett köttbit som smälter i munnen? Är kvalité där djurhållningen varit bra? Går det att få båda delar? När det kom ut att Danmark använder 10 gånger mer antibiotika än Sverige så blev de bojkottade, men Tyskland använder ännu mer än Danskarna och Spanien mer än Tyskarna.

Närsjö
Kor, Närsjö gård

Brasilien och USA är kända för sitt kött och når många butiker och restauranger. Men storskaliga köttproduktioner där mängder av antibiotika och så kallade ”feedlots” används är inte så mycket kvalité enligt mig, även om det smälter i munnen. Sverige har sina mörka delar också men i mycket mindre skala och om man köper närproducerat där du bor, har du chansen att besöka din bonde på plats och se hela ledet. En god djurhälsa är väl ändå en självklarhet om man själv slutligen ska servera det på tallriken?

 

Oviken lamm
Lamm, Oviken

Jag köper inte 100% svenska produkter till bistron men jag vill ändå ha kvalité i mina råvaror, oavsett om det är svenskt eller import. Jag köper så in mycket lokalt och svenskt det går, helst ekologiskt men inte till 100% dock är det alltid en eftersträvan.

Jag avslutar där.
Må gott, vi ses!

matifokus

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.