”Normala” veckor, dags för nya rätter.

Efter några ”normala” veckor utan specialevent är det dags för några nya rätter så hösten får smyga sig in även på menyn.

20160928_152634
Oxinnanlår med bland annat sallad, blåbärsmajonnäs, trattisar, lingon & löjrom.

I onsdags bytte vi ut de tre första rätterna inför menybytet och de andra tre som ska bytas sker nästa onsdag. Resterande på menyn är ”stående” rätter och ändras inte efter säsong utan finns tillgängliga året om. Nya rätter som tagit plats den här veckan är två nya förrätter, den ena innehåller hälleflundra och den andra oxinnanlår från Magdakullan. På den sötare delen så blev det en ny äppeldessert nu när vi går in i äppelsäsongen.
Hösten skördetider är bland de bästa med mycket smak och mer rustika råvaror. Förutom våren med sparris och ramslök med mera så är hösten helt klart bästa tiden.
Vi har haft en del lamm på svarta tavlan den senaste tiden som varit från Onsberga gård och mer lamm blir det men denna gång får jag ett lamm från Jannelunds Gård som är av rasen svensk lantras, finulls får. Ska bli kul och testa för har aldrig jobbat med det förut.

Förutom nya menyn så är det mycket snurrande i huvudet nu med årets upplaga av julbordet. I år blir det inte så mycket ändringar utan jag tycker vi har hittat en bra balans på urvalet av råvaror och produkter. Men en del nyheter blir det i alla fall och allt kanske inte syns utåt men nya lokala råvaror och producenter finns med i bilden.

Månadens 20160925_141215hetaste kokböcker just nu måste vara Husman – Alla de klassiska rätterna (och några bortglömda) av Stefan Ekengren och Lilla Ego – En klassisk kokbok av Tom Sjöstedt och Daniel Räms. Har köpt båda och de är värda varenda krona. Om ni vill titta i Husman boken så har vi ett exemplar på bistron och som grädde på moset så är det signerat av världens äldsta kock – Stefan Ekengren. Kul tycker vi, tack Menigo och Robert Grym för det.

Värt att notera och tänka på!

Snart är det marknads helg i Strängnäs och det kommer bli fullt på ALLA restauranger i stan så mitt tips är att boka redan nu annars kommer det inte finnas plats, de går åt fort, och NEJ det spelar ingen roll om ni ”bara” är två personer det kommer vara fullt ändå. (klassiker för gäster som vill boka då vi säger att det är fullt ”-men vi är ju bara två personer”)

Även är det dags att planera vart ni vill äta årets julbord. Vi tar emot bokningar och första dagen för julbord i år blir 30:e november och vi kör fram till den 18:e december. Vårat julbord är av klassisk stil med fokus på lokala råvaror och kvalité. julbordet är generellt mindre än vad folk är vana vid men vi har tagit bort det överflödiga och utfyllnaden många kör med. Istället lägger vi mycket tid och kärlek på det vi har och gör det bra. Jag började ta hand om säsongens råvaror redan i våras för att kunna använda mig av hela årets säsonger under julbordet utan att importera det från andra länder eller köpa det färdig från något stort livsmedelsföretag. Jag tycker att ett julbord ska symbolisera hantverk, annars kan det vara. Det är det som gör att man stolt kan stå ute vid buffén och presentera alla råvaror vi använder och skapar. BOKA NU, vi har endast 40 platser per kväll!

Som vanligt håll koll på sociala medier för det senaste flödet!

Vi ses!

cropped-M.png

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.