Alchemist

Fyra dagar och över 80 st rätter!

Semestern är i fullgång och den kunde inte ha startat bättre än en liten matresa till Köpenhamn.

Under fyra intensiva dagar åt vi totalt över 80 rätter med en bred variation. Det bjöds på det mest oväntade och konstigaste men även det mer självklara, oavsett så var det alltid bra smaker.
På väg ner mot Köpenhamn gjorde vi ett stopp i Göteborg och stannade där över natten. Vi började med ett besök på restaurang Bhoga som har en stjärnig i Guide Michelin. Där avnjut vi fem rätters meny med passande vinpaket, räknar man med snacks och amuse så blev det cirka nio rätter.
Bhoga jobbar med råvaror från trakten och mycket naturliga och biodynamiska viner. Det var rena och naturliga smaker. Helheten var bra och avslappnat och en perfekt start på resan. Vi fick bland annat tartar på havskräfta, lamm med jordärtskocka, ”ostmacka” och hjortron med kantareller. Några urval på foton från Bhoga.

PSX_20160109_113233 PSX_20160109_113431 PSX_20160109_113535 PSX_20160109_113018

Nästa dag hoppade vi på tåget mot Köpenhamn och där hade jag bokat in Restaurang Alchemist, Mikkeller öl & bröd, Amass och Geranium.
Första kvällen var vi på Alchemist och jag hade inga förväntningar eller någon större inblick hur det fungerade där. Det ända jag visste var att det skulle bli riktigt många serveringar och att det kunde bli en och annan ögonbryns höjande rätt.
Redan när vi kliver av taxin så börjar vi bli lite fundersamma eftersom det såg helt stängt ut och inga lampor eller ljus syntes någonstans, till och med taxi chauffören sa att det var nog troligen stängt.
Vi hade dock bokat bord så det vore väldigt konstigt om så var fallet. Tillslut rycker jag i en dörr och kommer in i entré rummet som var helt mörklagt av svarta draperier.
Jag kikar in lite bakom draperiet och där inne fanns rummet där vi skulle sitta.
Restaurangen består av en bar med 15 sittplatser. Väggarna är målade helt svart med några tavlor gjorda av mossa och växter. Endast spotlight finns i taket som lyser ner på gästernas sittplatser. Musiken är ”mystiskt” klassisk och stämningen är väldigt avslappnad och förväntansfullt.
Vi blir serverade 45 smårätter och det tog oss ungefär fem timmar och inför varje rätt som serverades var man alltid nyfiken, även när det närmade sig slutet så var man förväntansfull.
Här bjöds det på det mest udda rätterna som till exempel lammhjärna som serveras i sitt kranium och knapriga larver. De lekte med udda smaker och spännande serveringar men samtidigt som smakerna höll hög nivå. Alchemist kallar det ”total experience” och det är verkligen vad det är. Under kvällens gång fick vi bland annat sjöborre, bläckfisk, kycklinghjärta, gåslever, biff, ål, torsk, dumpling, kalvtunga och kungskrabba.
Några urval på foton från Alchemist.

Nästa kväll hade jag bokat mer enklare och vardagligare restaurang med inriktning öl och smörrebröd, nämligen Mikkeller öl & bröd. Hos Mikkeller åt vi en sex rätters med ölmeny. Ett litet ställe med enklare men god mat utan konstigheter. Spännande ölsorter till maten serverades och den bästa var till en tartar på kalv, som var en ljusare ale bryggd med lättrökt malt. Riktigt bra! Vi fick bland annat tartar, torsk, biff och blomkål med macadamian nötter. Några urval på foton från Mikkeller Öl & Bröd.

20160107_185242000_iOS 20160107_191929000_iOS 20160107_193335000_iOS 20160107_200057000_iOS 20160107_203059000_iOS

Sista dagen var det fullt upp. Jag hade bokat in lunch på Amass och på kvällen Geranium.
Amass ligger i ett område som är ett båtvarv och känslan är industriell men riktigt härlig. Inredningen är öppet, rustikt, avskalat och ungt. Första som jag uppmärksammar när jag kommer in är en stor graffiti målning som täcker hela väggen och musiken som är rap/hiphop från 90 talet på ganska hög volym. Köket är även det öppet och man ser hur alla jobbar konstant under hela tiden vi satt där. Mycket roande och titta på när andra jobbar, speciellt när man själv har semester.

Här åt vi en fyra rätters meny med en enklare vinpaket till. Vi lade dock till en charktallrik från deras egen gjorda korvar och kött. Naturliga smaker även här och det var inte för många smaker samtidigt. Maten var mycket bra men inte helt oväntat. Åker gärna hit igen och då skulle jag vilja äta en större meny på kvällen då jag också tror att stämningen i lokalen skulle vara riktigt bra med tanke på hur allt är uppbyggt. Det får bli nästa gång! Här serverades vi bland annat kalv med pumpa, fermenterat potatisbröd och dansk bläckfisk. Några urval på foton från Amass.

PSX_20160109_212139 PSX_20160109_212039 PSX_20160109_211943 20160108_113308000_iOS 20160108_125253 20160108_115931

Geranium med två stjärnor i guiden, här bjöds det på cirka 20 rätter och förväntningarna var höga och det var verkligen ett bra avslut på resan. Riktigt stilrent, bra smaker och servisen var utmärkt.
Restaurangen ligger på åttonde våningen i en arena så man tar hissen upp och kommer direkt till restaurangen. Kan tänka mig att på dagtid och under sommarkvällarna är utsikten riktigt bra ifrån matsalen.
Vi satt cirka två meter från det öppna köket och det var perfekt plats för mig som var lika intresserad av att se dem jobba som att smaka rätterna.
Allt var toppen och allt presenterades snyggt och stilrent från början till slut.
Innan vi åkte tillbaka till hotellet fick vi en rundtur bakom kulisserna i kök och i deras nya matsal som ska öppna om två veckor. Hit måste jag igen! Under kvällens gång fick vi bland annat ”dillstenar”, hummer, ostron, pilgrimsmussla, vildand, kummel med kaviar och glass gjord på bivax. Några urval på foton från Geranium.

Alla restauranger var mycket bra och alla hade sina egna stilar och atmosfärer. Genomgående jobbade alla med lokala råvaror och på dryck sidan jobbade de med mindre vinproducenter med gamla metoder, ekologiska, biodynamiska och naturliga viner. All dryck på samtliga ställen var fantastiska.
Alla ställen hade sina varianter av kaffe vilket har blivit en riktigt trend, dock är jag inte jätte imponerad av dessa typer av serveringar då jag föredrar en klassisk kaffe eller en espresso men jag testar dem alltid ändå för det är på något vis intressant. Kaffe serveringen hos Geranium var bäst av dessa ställen.
Nu väntar detox från all mat och dryck jag har fått i mig den senaste veckan.

Inspirationen är nu påfylld!

Bjuder på några turist foton från Köpenhamn.

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.