En helg med Mårten gås

Nu är det än en gång avklarat, Mårten gås. Denna lilla mat tradition.

En lite senare uppdatering från Mårten gås afton. Vi har en ganska klassisk variant av Mårten gås som vi serverar på bistron varje år, dock har jag gjort mindre förändringar för varje år men jag håller mig i klassiskt anda. Den svenska gåsen från Bösarp i Skåne var riktigt bra, saftig mör och mycket fett. Vi fick även lite uppmärksamhet från Radio P4 Sörmland där jag var med på en kort interjuv på deras program Förmiddag.
Foton från kvällen.

PSX_20151113_221231
Svartsoppa med krås
PSX_20151113_221422
Gåsbröst med lårconfi, rödkål, äpple, katrinplommon, brysselkål och potatis.
PSX_20151113_221327
Skånsk äppelkaka med vaniljsås

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu i måndags har jag hjälp till med en annan gåsmiddag vid Tessinska palatset som ligger precis intill slottet hos Stockholms landshövding. Många intressanta gäster och kungligheter, däribland kronprinsessan. Middagen var signerad Årets kock 2015 Thomas Sjögren. Det serverades en fem rätters meny med gås och två olika tilltugg. Roligt att få chansen att vara med på något sånt här som inte tillhör ens vanliga vardag, det gör att man blir lite extra taggad.

20151116_132019
Fin utsikt från köket på Tessinska palatset.
20151116_194127
Första rätten, Signerat Årets kock.

 

 

 

 

 

PSX_20151117_232530
Dukat och redo för mat på Ulvhälls herrgård.

 

 

 

 

Det blev övernattning i stan och jag åkte hem på tisdagen igen och det blev direkt ner till bistron och beställa alla varor till veckan och packa ihop det sista inför en ”aktiv matlagning” som jag ska hade senare under kvällen på Ulvhälls herrgård i samarbete med World class gym. Fokus låg på råvaror i säsong och såklart ett bra val för kropp och själ.

Deltagarna Från World class gym i Strängnäs och Mariefred lagade bland annat snabbrimmad lax med en röra på avokado och gröna ärtor, pumpasoppa med rostad pumpakräm, pumpa kärnor och parmesanchips, helstekt rotselleri med 65 grader ägg, brynt smör, hasselnötter och ostronskivling, gårds gris från Stommen long, råkostsallad, brownie på dadlar och banan och yoghurt sorbet.

Veckan är i full gång och de sista pusselbitarna inför julbordet måste planeras. Nu på lördag har vi en sista catering innan julbordet drar igång, sen är det bara fokus på julmaten.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.