Veckan som gått har bjudit på variation…

En rolig vecka går mot sitt slut. Den har bjudit på vinprovning, restaurangbesök, producentbesök hos Malmköpings Gourmetgrönt och några nya rätter är uppe på menyn.

I måndags efter vinprovningen var jag på restaurang Babette och kortfattat så var det riktigt bra. Litet ställe med massor av olika viner (speciellt med tanke på storleken på restaurangen) och schysst käk. Värt ett besök, eller flera! En av de bättre rätterna var deras kalvtartar, inga krusiduller bara jäkligt gott.

Var även en sväng hos Janne på Gourmetgrönt i Malmköping. Alltid roligt att träffa människor med ett brinnande intresse för det de gör. Som ni kanske förstått så försöker vi använda så mycket som möjligt med grönt från Janne när säsongen är igång. Han har ett flertal intressanta och annorlunda grönsaker och örter som annars kan vara mycket svårt att finna.

PSX_20151006_174557
Havtorn, en av flera sorter
PSX_20151006_174816
Svarta tomater
20151006_134216
Special tomater

Gourmetgrönt har stor variation, det finns bland annat runt cirka hundra sorters tomater, laktritsrot, havrerot, havtorn, tomatillo, över ett tiotal sorters sallat och många annorlunda gröna saker och allt är ekologiskt. Han erbjuder även vilda växter vilket är mycket spännande och rätt i tiden. På bild finns vild pepparrot. De bästa jordgubbarna som finns att hitta, finns här. När man väl smakat dem så blir alla andra tråkiga. Fick smaka olika sorters druvor och vissa utmärkte sig rejält med intressanta smaker, varav en sort påminde om smultron i eftersmaken. Fick även veta att det fanns lite humlekottar som jag tänkte använda till menyn under ölkvällen med Stränge brewing.

20151006_132609
Vindruvor, en av flera sorter
20150930_134406
Vild pepparrot
PSX_20151006_174911
Målla, quinoa frön

Mycket odlas på friland och lite i några tunnlar och något växthus så vädret spelar en stor roll hur årets säsong och skörd blir.
Det är i alla fall jätte roligt att få sammarbeta med en sådan duktig odlare som även finns så nära oss och jag längtar redan efter nästa säsong.

Även säsongen på bistron har ändras denna vecka med nya höstiga rätter så som soppa på jordärtskocka med rökt viltkött, enolja och dill.
En klassiker som råraka med löjrom, gräddfil och rödlök finns med. Tillbehören till veckans fisk har bytts ut mot kungsmussling, mexikansk dragon och pumpa.
Nästa vecka byts ytterligare rätter ut, mer om det senare. Svenska tryffel säsongen på Gotland har precis dragit igång och därför har jag unnat mig en bit Gotlandstryffel, blir perfekt till frukost omeletten och lite annat smått och gott. En favorit som jag gjorde förra året med färsk tryffel är att köpa en tryffelbrie och sedan toppar jag den med en hög riven tryffel. Sjukt gott!

Gotlandstryffel, ca 80 g
Gotlandstryffel, ca 80 g

F20151005_114720ör ett par veckor sedan bryggde jag batch nr 19 och häromdagen tappades den upp på flaskor efter jäsning. Nu återstår några veckor till och hoppas på en lyckad batch denna gång. Alkoholhalten hamna på 5,7.% så ganska lagom enligt mig. Dock gillar jag öl med lägre alkoholhalt.

Helgen bjuder på marknads helg och fullfart på bistron.
Vi kanske ses!

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.