rödkullor

Besök hos Magdakullan, middag på Nook och ikväll kör vi hummerafton.

I tisdags var vi och hälsade på hos Magdakullan som ligger utanför Eskilstuna. De har en lantras som heter rödkullor, en av Sveriges äldsta raser. Finns inte många av dessa i Sverige men Christer på Magda har en av Sveriges största besättningar på ca 100 rödkullor.
Alltid intressant och besöka småproducenter som vi handlar av. Jag kan stolt säga att vi är en av väldigt få restauranger som serverar deras produkter.

Respekten som de har för djuren är stort och gården är KRAV certifierad, men redan under 70- talet började de odla ekologiskt. Kossorna får stora ytor och beta på och även vintertid finns tillgång att vara utomhus vilket de ofta är även fast det är minusgrader. Inomhus på vintern har de sköna halmbäddar som de kan använda och som även håller värmen. De äter främst klöver och gräs och alltså inget kraftfoder som är vanligt. Sommartid är de ute i beteshagen. Rödkullorna var för en tid sedan nära att utdö, tidigt 80 tal räknade man ut att det endast fanns 18 kor och 2 tjurar kvar.

Inga djur slaktas innan de är 2 år men helst bör de vara runt 3 år. Dessa kossor är långsamväxande och inte avlade som andra raser att växa fortare och ge mera kött. Så denna ras kan upplevas som magra men det är helt naturligt och det var så här de flesta raserna såg ut innan vi började avla fram raser som var anpassade för kött industrin.
Slakteriet ligger endast någon mil bort så stressen till slakt är minimal. De försöker alltid slakta minst 2 djur åt gången för att slippa stressa upp djuren under transporten.
Kossorna ser verkligen glada ut när de strosar runt i hagen och kommer glatt springandes när de ropar på dem. Men vi fick dock höra att deras temperament, speciellt hos tjurarna kan vara väldigt olika.  På sommarmenyn använde vi oxinnanlår till råbiff och högrev till en huvudrätt, härliga detaljer från Magda med bra smak och lite grövre textur.

20150922_111546

På kommande meny kommer det finnas fransyska från Magda hos oss ett par veckor framöver innan julbordet drar igång. Kommer serveras med potatis gnocchi, picklad potatislök ”Olivia” och rökt fläsksida. Håll utsikt kommer blir smarrigt!

Magdakullan har som många andra en gårdsbutik där de säljer sina egna produkter men även andras. Det finns även ett café i samma lokal och inom kort kommer det att byggas en restaurang/matsalsdel fick vi höra.
Kan rekommendera att åka på kovandring som de anordnar vissa helger, perfekt för familjen.

Kvällen slutade med ett restaurangbesök på Nook. Härlig avslappnad restaurang med mycket prisvärd mat.
Värt att testa om ni inte varit där, ni kommer förmodligen inte bli besvikna. Jag käkade igenom de flesta snacksen och tog Meny 400. Toppade allt med en extra dessert.  Bästa tilltugget var deras porkbun. Ni kan se några av rätterna nedan.

 

[supsystic-gallery id=4 position=center]

 

IMG_2721Ikväll har vi hummerafton och vilket härligt intresse vi fick. Hoppas kvällen flyter på och allt blir som vi har tänkt. I menypaketet är det 4 rätter varav 3 av dessa är olika hummer anrättningar. Hoppas att vi kan göra detta till en tradition och kanske nästa år fylla hela restaurangen ger med hummergäster.

Trevlig helg!

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.