Besök hos Oviken Ost

I söndags åkte vi uppåt i landet mot Oviken Ost, som ligger i Jämtland. Syftet för besöket var för att se hur deras produktion ser ut och för att få en helhets blick hur de jobbar och vad de själva strävar efter.

Men innan vi kom fram till Oviken övernattade vi på Vålkojan Restaurang & Kafé, Härjedalen. Vi avnjut norrländsk mat i härligt format. Avslutet på middagen blev väldigt unik och speciell då vi fick en äkta bäverhojt som avslutning, beskrivningen är tjära och väldigt ihärdig smak. Fick även en ny smakupplevelse mer åt det goda hållet och det var färska hjortron som jag aldrig har smakat förut och där kan man säga att smakskillnaden är enormt stor jämfört med frysta eller en sylt/marmelad. Även utseendet skilde sig med färgerna och det var som ett härligt krisp i dem.
Det var en väldigt trevligt kväll som avslutades med ett uppfriskande (sjukt kallt) dopp i ån Veman som ligger precis intill, bara några meter ifrån stugorna och restaurangen.

20150830_183851
Meny hos Vålkojan Restaurang
Ån Veman
20150830_204907
Bäverhojt

Uppe med tuppen dagen efter och mot vårt mål Oviken Ost som ligger otroligt vackert runt fjällen i Häggen, Jämtland. Vi var där en heldag från morgon till eftermiddag och vi fick se hela deras produktion med djurhållningen, mejeriet, slakten och höra deras filosofi. Mycket givande dag och roligt att få följa med alla steg i deras vardag, förståelsen och respekten för de produkter vi köper blir enormt större när man själv varit närvarande och sett hur de jobbar. Fåren mjölkas bara en vägg ifrån mejeriet och komjölken de använder mjölkas på morgonen av en bondgård precis bredvid och levereras direkt i en liten tank till mejeriet fortfarande naturligt ljummen.
Den kärlek och tid de lägger ner på dessa hantverk är enorm och förståelsen man får blir en helt annan när man sett och hur mycket jobb och tid som ligger bakom allt. Bara tiden som läggs ner på att skrubba och vända ostar, hålla koll på utvecklingen samtidigt att sköta ett par hundra lamm och får.

20150831_122312
Oviken Ost
20150831_100732
Borstar ostar
20150831_124340
Oviken Ost

Just nu under en kort period så slaktar de dilamm, det var främst därför vi var där efter som vi har köpt och bokat upp ett par stycken av dessa i år och det känns väldigt roligt att nu att ha sett hela ledet från att de är hos Oviken Ost, till slakteriet och sedan vidare till oss och tillslut finnas på tallriken framför gästen. Vi kommer servera dilamm så länge det räcker, vi har beställ totalt 14 st helfall och hoppas att våra gäster är nyfikna på detta otroliga kött, ljust och mört och väldigt len och balanserad smak. De behöver inte hängas för mörning som annat kött måste göra så att tiden från slakt till oss på restaurangen blir minimal.

De slaktas bara ca 1,5 mil bort från Oviken Ost hos grannbonden med härlig utsikt över Storsjön, småskaligt och fintbeläget. Det var en ovanligt lugn och harmonisk slakt utan någon som helst stress hos varken djuren eller människorna, rent och fint. Man tänker på saker som till exempel att lammen aldrig är ensamma innan slakt efter som de är flockdjur naturligt. Det var rena motsatsen till industri slakt och väldigt intressant och se. De tar vara på allt från djuren efter slakt och strävar hela tiden efter att inget går till spillo under hela processen. Från mjölk till slakt så är svinnet minimalt.

 

20150831_111424
Dilamm, slakt
20150831_110252
Vy över Storsjön, intill slakten
20150831_105956
Saltade lammskinn

 

 

 

 

 

 

 

 

Hela dagen avslutades med en rejäl lunch på gården med bland annat dilamm som helgrillats sedan tidig morgon och lunchen avslutades med yoghurt och ostar från gården, ett perfekt avslut innan den långa bilfärden hem.

 

20150831_140318
Yoghurt och ostar
Lunch meny, Oviken ost
Lunch meny, Oviken Ost
20150831_094310
Helgrillat dilamm

 

 

 

 

 

 

 

 

Såna här resor och inblickar hos småskaliga producenter behövs om vi ska få en hållbar framtid hos djuren, produkterna, miljön och oss människor.

Hur dilammet serveras hos oss på bistron kan ni läsa om här!

Tack Kristina och Robert med personal för en härlig dag på Oviken Ost, och tack till Menigo som arrangerade resan.
Nedan finner ni fler foton från resan.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.