Ny meny, hjärnan går på högvarv!

Nya menyn är strax klar och snart är vi redo för ett byte.

På nya menyn kommer det bland annat finnas kammussla, dilamm från Oviken, pluma från svensk rapsgris med tillbehör som krondill, yoghurt från Väddö gårdsmejeri, kantareller, brytbönor, svenska blåbär, Svartbränna ost från Oviken, ängsyra och massor av andra gröna saker av Janne från Gourmetgrönt.

Jag håller fortfarande på nu in i det sista att föröka få ihop sista förrätten med rödbetor, hallon, stensöta, getost, malt och atsinakrasse. Vi får se hur det slutar, annars kommer den i ett senare tillfälle. Min backup annars är att lättröka vildand från Äleby gård och servera med olika bönor och tomater.

Det som jag själv ser fram emot på den nya menyn kommer vara dilamm från Oviken, har beställt 14 st helfall så styckdetaljerna kommer variera och göra menyn mer levande.
Dessutom så styckar vi upp den på plats så det kommer vara roligt för oss i köket att ta hand om. Kort information om dilammen från Oviken. Oviken ligger i Jämtland och gården drivs av familjen Åkermo. Fåren är av rasen Ostfriesiska mjölkfår. I Norden är mjölkfår en ovanlig ras och det finns max 10-15 besättningar totalt sett, varav 6-7 i Sverige. Oviken ost har den största besättningen i hela Norden och som mest har de ca 400 tackor i fårhuset.

Ovikens lamm har bästa möjliga miljö att födas i ute på betet. Djuren får sköta sitt helt naturligt och luftmiljön är så frisk man kan tänka sig. Mjölkfåren avkastar mycket mjölk och det bådar gott för att de får näringsrik mat och bra utveckling fram till avvänjning. Tackorna betar vallgräs som har högst näringsinnehåll i juni och juli månad under lammets mest känsliga utvecklingsperiod, nämligen ”högdräktigheten” några veckor innan lamning, och de första 30-40 dagarna efter lamning, då immunförsvaret är under utveckling.

Som vanligt försöker vi använda oss av mycket lokala råvaror från våra grannar i Södermanland.
Vi får se hur det går men tanken är att nya rätter ska börja rulla in nästa vecka och efter det kommer det 2-3 nya rätter varje vecka tills allt är bytt.

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.