Inte bara mat

Det är inte bara mat som står högt i mina intressen utan även dryck, mer specifikt öl.

Ett stort intresse är öl, när det finns tid över under lågsäsong brygger jag gärna öl hemma. Snart är sommaren över och efter augusti kommer vi åter ha våra vanliga öppettider och då kommer jag hinna klämma in några bryggningar hoppas jag. Det var länge sedan nu som jag han brygga, senaste var tidig vår och den batchen blev jag inte nöjd med och innan dess var senare på hösten innan vintern.

20140421_174852

Jag brygger mestadels ale och ibland lite veteöl, har testat och göra lager men mycket klurigare. Använder nästan alltid en liten mängd vetemalt i mina öl då jag gillar smaken som blir då. Malt sorterna som används flitigast är pale ale, münchener, pilsner, vete, cara pale och karamellmalt.

IMG_0929

Humle sorterna som jag föredrar är de med citrus/exotiskfrukt karaktär men blandar gärna med europeisk humle som grund. Tycker det blir en fräsch öl med fruktiga toner men den typiska öl smaken från de europeiska humlesorterna. Till exempel använder jag Galaxy humle blandat med Saaz och Citra. Längtar i alla fall till nästa batch är igång, man blir som ett barn på julafton när det är dags att testa första flaskan från en batch som tagit flera veckor av väntan.

Vi har på bistron nyligen börjat köpa in från Stränge Brewing Company, ett lokalt nystartat bryggeri från Strängnäs. Väldig trevlig öl och det finns olika sorter så det finns nog en för alla, men de jag tycker är de absolut bästa just nu från dem är deras Strängnäs Pale Ale, Näckros Saison och Aspö.

IMG_2418Den sistnämnda är en folköl med 2,8% och den är riktig bra, kul när bryggerier lägger ner mycket energi på öl med lägre alkoholhalt.

Inte många som lyckas med det. Däremot har Gamla Enskede Bryggeri klart en av de bättre lättölen hittils, deras Fågelskärr eko 2,2% var nog den bästa jag smakat men EPA ölen är en nygammal favorit!
Många dricker suröl just nu men själv jag har aldrig fastnat för den typen av öl, inte min smak. Gjorde däremot ett nytt försökt på en lite enklare suröl här om dagen och den var helt okej måste jag medge. Men man kan nog säga att det är en bra nybörjar suröl med mycket citrus karaktär. Det som är spännande med denna öl är att den innehåller salt, coriander och den endast är på 3,8%. Värd att testa innan sommaren helt är förbi.

20150727_173009182_iOS

Ser fram emot hösten och och ny ”säsong” för öl!

 

 

 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.