Verktyglådan/Nördlådan

Alla kockar har sina egna ”verktygslådor”, precis som en snickare men det finns lite skillnad på innehåll förstås.

Under åren har man köpt på sig en hel del saker men det finns alltid favoriter som man använder mest, de andra hamnar till exempel i skåpet i omklädningsrummet eller så hänger de hemma i köket. På bilden är mina favorit redskap som används mest i vardagsarbetet.matifokus.se

Men det tar tid att bygga upp sin verktygslåda och inget man bör stressa ihop utan ta det med tiden och lär dig vad ni gillar bäst innan man börjar köpa på sig saker som man sedan inte gillar att använda.
Den senaste i samlingen är den lilla skalkniven från Miyabi, vass kniv med bra skärpa och handtaget ligger riktigt bra i handen. Även bankat stål som ger en schysst design på bladet. Jag har 5 olika knivar från Miyabi, 3 olika serier. Jag gillar dem skarpt men de två bästa serierna är de som finns med på bilden. Mitten kniven med ljust trähandtag tillhör deras dyrare serie Miyabi 5000 MCD och den andra till vänster är Miyabi 6000 MCT.

Masahiro PRO serien är en av de mest prisvärda knivarna med en härlig skärpa och sköna knivar till bra priser som inte drar iväg för mycket, bra stål för pengarna.
När man kostat på sig knivar vill man också att de ska hålla skärpan bra, så då har jag våtstenar i 3 olika grit. Grit antal är storleken på kornen som är i stenen, grövre storlek på kornen används vid grundslipningar som till exempel 300 grit. Vid 1000-3000 grit är det skärpan och vid  3000-10 000 grit används vid polering, den sista touchen. Jag använder mig av 300, 3000 och 8000 grit. Sedan underhåller jag dem dagligen med diamantbryne.

Övning ger färdighet, det är inte lätt första gångerna man använder våtsten men det är väldigt bra när man har lärt sig använda dem korrekt. Jag är inte 100 % än men mina knivar blir vassa och fungerar bra. Jag började slipa knivar som inte var mina favoritknivar för att skapa en bättre teknik och öva tills tekniken var bättre. Det är lättare att slipa knivar med mjukt stål men dessa håller inte skärpan lika länge som ett blad med hårdare stål gör.

IMG_2207 - matifokus.se

 

 

 

 

 

 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.