Kålen har anlänt

Idag kom första leveransen av kål för säsongen. Vi fick idag svartkål, grönkål och purpurkål.

Purpurkålen är en typ av grönkål men lila i färgen. Vi kommer inte servera dessa på bistron denna gång utan dessa kommer användas på en catering i helgen och kommer då serveras med dovhjort.
Men snart är det meny byte och kål är självklart med i planeringen. Underskatta inte grönkålen, många ser det som dekorationskål men helt i onödan. Den har blivit trendig de senaste åren, främst i restaurang köken. Blanchera den snabbt i saltat vatten, kyl ner. Använd sedan kålen varm eller kall. Populärt är också att torka den i ugn med olivolja eller att fritera den. Grönkålen innehåller massor av bra vitaminer och mineraler och påstås även hjälpa mot till exempel gråstarr.

schalottenDet bästa med denna tid på året är att vi köper i princip alla grönsaker från ett ställe som ligger endast 30 min bort. Allt känns verkligen färskt och naturligt, inte ens jorden har torkad in på dessa färska bananschalotten lökar när de levereras till oss.

Även skogens guld har vi fått tag i mängder, så det blir en del borstande och rensande imorgon när vi startar igång köket, närmare bestämt 21,5 kg svamp. Det blir att ladda upp inför nya menyn och senare till julbordet.

kantareller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.